Evrovizija 2024 Pogledi

Estonija 2024 | Čekajući pobednika

Na redu je završnica 16. izdanja takmičenja Eesti Laul (Estonska pesma), nacionalnog izbora u Estoniji.

Ovaj festival je do sada tradicionalno pokušavao da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju. Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici, saznaćemo 17. februara .

Kako je sve počelo?

ERR, nacionalni emiter Estonije, raspisao je konkurs 15. septembra koji je trajao sve do 23. oktobra za izvođače i tekstopisce. Na konkurs je pristiglo 215 prijava, a 8. novembra su objavljena imena 20 učesnika Eesti Laula 2023.

Od 20 prijavljenih izvođača, pet njih obezbedilo direktan plasman na finalno veče 17. februara u Talinu, dok je preostalih 15 izvođača priliku da dobiju mogućnost da se izbore za put u Švedsku pokušalo kroz učešće u polufinalu 20. januara u Tartuu; od 15 polufinalista, na finalno veče prošlo je pet izvođača.

Finale će biti održano 17. februara, a pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Eesti Laula 2024 su:

  1. Brother Apollo | Bad boy
  2. Carlos Ukareda | Never growing up
  3. Ewert and the Two Dragons | Hold me now
  4. Anet Vaikmaa | Serotoniin
  5. OLLIE | My friend
  6. Daniel Levi | Over the Moon
  7. Uudo Sepp, Sarah Murray | Still love
  8. Peter Põder | Korra veel
  9. 5MIINUST x Puuluup | (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  10. Nele-Liis Vaiksoo | Käte ümber jää

Ovih desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti Laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni. Međutim, estonska javnost uvek nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival.

Kako da pratite izbor?

Estonski emiter ERR za sada nije objavio revijalne nastupe tokom finalnog takmičenja.

Finale Eesti Laula 2024 biće održano u dvorani „Tondiraba“ u Talinu. Finalno veče će ponovo voditi Tõnis Niinemets i Grete Kuld.

Takmičenje možete pratiti od 18.30 časova, preko linka @ERR.ee ili na zvaničnom evrovizijskom Jutjub nalogu @EestiLaul

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Koliko mi se prethodne godine dopadalo estonsko takmičenje, toliko mi je ove godine sasvim nezanimljivo. Kada je objavljeno da postoje direktni finalisti, očekivala sam zaista nešto posebno i kvalitetno, a ne mahom neinventivne balade. Naravno, sa druge strane su tu kao neke rok kompozicije, ali kao što rekoh, ništa što se posebno izdvaja.

Nekog jasnog favorita i nemam, ali pretpostavljam da će se borba voditi između benda 5MIINUST x Puuluup (derivata pesme Cha cha cha ove godine ima koliko hoćete) i prošlogodišnjeg vicešampiona pod umetničkim imenom OLLIE.Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.