Evrovizija 2024 Pogledi

Moldavija 2024 | Čekajući pobednika

Dok je ovaj vikend nekako rezervisan za selekcije severnijeg dela Evrope, u ovoj verziji rubrike okrenućemo fokus ka evrovizijski nepredvidivoj državi koja takmičenju doprinese nešto življe i toplije zvuke, trube ili evrorodens — u pitanju je naravno Moldavija.

Boje romanske trobojke braniće sama (budući da Andora odavno ne učetvuje, a Rumunija se sveže povukla), a nakon prošlogodišnje bitke tri znamenita imena na nacionalnom izboru, ostaje da vidimo s kakvim gasom se ide u 2024.

Kako je počelo?

Moldaviji je Evrovizija nesumnjivo draga, te je ova država potvrdila učešće već u junu 2023. godine, a kao metod selekcije potvrđen je uobičajeni format — Etapa națională. Konkurs za prijavu pesama trajao je od 22. novembra do 22. decembra i prijavljena je 51 kompozicija u totalu za ovaj vremenski period.

Format Etape națională

Format moldavske selekcije najviše podseća na onaj iz Belorusije, a ove godine sastoji se iz tri dela; prvi deo predstavlja tzv. „brušenje“, odnosno fazu u kojoj je panel stručnog žirija odabrao 32 pesme koje su po njihovom mišljenju dovoljno kvalitetne da se prezentuju publici.

Drugi deo se sastojao od audicija uživo, održanih 13. januara, gde su se javnosti prvi put predstavili učesnici sa svojim pripremljenim pesmama. Ovi performansi su prvenstveno usmereni na članove stručnog žirija koji su ih analizirali i ocenjivali ocenom od 0 do 12. Kriterijumi kojima se žiri vodio su originalnost, melodija i interpretacija kompozicije, a ocenjivači, odnosno panel žirija, činili su Elena Stegari (šefica televizije TRM), Andrei Zapșa (zamenik generalnog direktora za razvoj u TRM), Lidia Isac (predstavnica Moldavije na Evroviziji 2016), Paul Gămurari (predsednik Unije kompozitora) i Liviu Știrbu (uvaženi kompozitor). Najboljih 11 po proceni žirija dobija čast da nastupi u finalu. Inicijalno je trebalo da učestvuje 10 izvođača, ali je na kraju panel odredio 11, zato što su tri pesme dobile isti broj bodova.

Treći deo je, naravno, finale selekcije zakazano za 17. februar, gde ćemo imati priliku da poslušamo, a i pogledamo, finaliste u punom potencijalu lokalne produkcije. Evo ko će nam se sve predstaviti po priloženom redosledu nastupanja, određenom 17. januara:

 1. Nicoleta Sava | Bravo
 2. Valeria Pasha | Anti-princess
 3. Reghina Alexandrina | Contrasens
 4. Viola Julea | Light up!
 5. O L | No time no space
 6. Sasha Letty | DNA
 7. Natalia Barbu | In the middle
 8. Y-Limit | REVOLUTION
 9. Cătălina Solomac | Fever
 10. Victor Gulick | Fever
 11. Iulia Teleucă | Runaway

Primećujemo jedno poznato ime ovde iz sada već davne 2007. godine, a to je Natalia Barbu. Pomenuli bismo da se za takmičenje prijavila i Aliona Moon (2013), ali je odlučila da povuče učešće svega dan nakon što ja objavljena lista od 32 učesnika, te je nismo mogli videte ni na audicijama. Zato smo na audiciji mogli videti drugog iskusnog moldavskog evrovizijskog učesnika, juniorskog aduta iz 2012. Denisa Midonea, koji ovog puta nije prošao u finale. Takođe, uoči audicija je od učešća odustao i bend „Vovi Robian“, zbog bolesti jednog od članova benda.

Podsećamo, u finalu o pobedniku se odlučuje zbirom glasova publike i žirija, u recipročnosti snaga 50/50.

Logistika

Kao i u mnogim drugim zemljama, nacionalno finale za biranje pesme Evrovizije i u Moldaviji će se održati u studiju nacionalnog emitera, odnosno TRM studiju 1 u Kišinjevu. Kroz veče će nas voditi domaćini Ion Jalbă i Doina Stimpovschii, a poznato nam je da će u revijalnom delu nastupiti popularni rumunski bend „Holograf“.

Program je predviđen da počne u 18 sati prema centralnoevropskoj vremenskoj zoni, a biće dostupan za praćenje uživo na Jutjub servisu, kao i na sajtu TRM. Takmičenju dakle možete pristupiti klikom na sledeći link: @TRM

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Jedno slušanje rekapitulacije finalista i okvirno vam već bude jasno da se ovde ne radi o nacionalnom izboru epskih razmera koje će se prepričavati u silnim godinama što budu nadolazile. Polažem nade da scenska produkcija može performanskim rešenjima malo da upegla i nadogradi finaliste, jer u suprotnom će više ličiti na posleposlovni happy hour karaoke, nego na potencijalnu konkurenciju MGP-u ili nečemu sličnom. Uzmimo par pesama za analitiku svakako.

Cătălina Solomac | Fever

Slatko! Ovo je pravi popić, sa daškom sint-popa za dinamiku i prilično kompletna zabavna pesmica.

Iulia Teleucă | Runaway

Veoma zarazna pesma, nešto dubljeg basa i pamtljivije melodije. Moglo bi se reći da se Iulija stvarno saživljava sa pesmom, što je odlično prodaje i nadam se da se to neće promeniiti u finalu. Ono što bi moglo malo unaprediti situaciju ovde je možda uvođenje dodatnog teksta.

Natalia Barbu | In the middle

Nije što je do iskustva, ali Natalia do sada zvuči za klasu najprofesinonalnije. Ova s jedne strane violinama obojena pop pesma na engleskom dobija nepogrešivo moldavski osećaj vrlo brzo, a to je izuzetno važno za takmičenje kao što je Evrovizija. Ako bi ova pesma dobila revamp, definitivno je potrebno da ovaj autro malo više zalupi pesmu, ako to ima smisla.

Valeria Pasha | Anti-princess

Interesantan participant i dens numera, ali za internacionalnu scenu možda malkice zastarelo i nadasve previše pitomo, ako sagledamo sve skupa.

Reghina Alexandrina | Contrasens

Harmonika i moldavski jezik — dva vrlo upečatljiva momenta na ovoj selekciji koji izdvajaju ovu pesmu već u startu. Melodija je jako prijatna, interpretacija kvalitetna, volumen u pravoj dozi — baš je nekako sve na mestu i Contrasens je sjajan primer kako nije potrebno skidati vesternističke trendove da se napravi dobra stvar.

Zaključak

Znate kako, kad je Moldavija u pitanju, postoji ona nezvanična mantra da je Moldavija najbolja u onome što može samo Moldavija da pošalje. Prema tome, po mom mišljenju, najzaslužnija pobeda je Reghina Alexandrina zbog razloga navedenih u pasusu iznad. Objektivna predikcija je trijumf Natalije Barbu, budući da je verovatno najpoznatije ime ovde, i definitivno nije zakazala. Ostale baš ne vidim kao veće evrovizijske potencijale nažalost, ali nije na nama da odlučujemo sada svakako.

U maju!

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Takvo je zadovoljstvo pratiti “Iz mog ugla”,meni uživanje.Samo napred!