Evrovizija 2024 Pogledi

Hrvatska 2024 | Čekajući pobednika

Šesti put od 2019, Hrvati će svog evrovizijskog predstavnika odrediti putem festivala Dora. Od tada pa do danas, Hrvati su uspeli samo jednom da uđu u finale, a da li će taj niz bar još jednu godinu da nastave, saznaćemo u maju. Naš trenutni fokus je na završnim večerima između 22. i 25. februara.

Kako je počelo?

Hrvatska radio-televizija konkurs za nove i neobjavljene takmičarske kompozicije raspisala je 15. septembra, nedugo nakon imenovanja šefa delegacije Tomislava Štengla za novog člana Referentne grupe Pesme Evrovizije. Krajnji rok za predaju radova bio je 30. novembar. Bile su dozvoljene pesme na bilo kojim jezicima i nije bilo ograničenja po pitanju nacionalnosti autora, ali su zato izvođači pesama morali biti državljani Hrvatske; razlika je bila u tome što su izvođači uzrasta između 16 i 18 godina morali poslati dozvolu zakonskog zastupnika za učešće. Do 30. novembra stigao je najveći broj prijava otkako je ponovo uspostavljena tradicija organizovanja Dore — 203 pesme. Lista 24 učesnika televizijske završnice, uz četiri rezerve, objavljena je 17. decembra.

Novi format — nova lokacija održavanja

Umesto u opatijskoj sportskoj hali „Marino Cvetković“, gde je Dora bila održana između 2019. i 2023. godine, ove godine festival će se održati u studijima zgrade HRT u zagrebačkom naselju Prisavlje, gde je festival prethodno bio održan 2001, 2005. i 2011. godine. Logičan sled posle odabira 24 učesnika bila je i promena formata po kom će finalnoj večeri sa 16 izvođača prethoditi dva polufinala sa po 12 učesnika. Polufinala biće održana 22. i 23. februara, a finale 25. februara.

Odluku o 16 najboljih kvalifikanata za finalno veče donosiće isključivo gledaoci, dok će gledaocima na finalnoj večeri pri odluci u proglašenju pobednika pomagati četiri regionalna i četiri međunarodna žirija; predstavnici regionalnih stručnih panela dolaziće iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, dok će međunarodni panel zastupati stručnjaci iz Italije, Ukrajine, Nemačke i sa Islanda. Osam grupacija žirija i gledaoci imaće po 50% udela u raspodeli bodova, koji će četvrti put zaredom biti saopšteni po proporcionalnoj metodi glasanja. Tokom trajanja sve tri večeri, gledaoci će sa jednog broja telefona moći da pošalju najviše 20 glasova. U slučaju izjednačenog rezultata u finalu, za pobednika biće proglašena pesma sa najvećim brojem bodova publike.

Ko su učesnici?

U polufinalima 22. i 23. februara slušaćemo sledeća 24 izvođača, po priloženim redosledima nastupanja:

Polufinale 1 | 22. februar

 1. Noelle | Baby, baby
 2. Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin | Vodu piti trizan biti
 3. Stefany Žužić | Sretnih dana dat’ će Bog
 4. Misha | One day
 5. Erna | How do you love me
 6. eugen | tišine
 7. Vinko | Lying eyes
 8. Barbara Munjas | Nepobjediva
 9. Let 3 | Babaroga
 10. Lana Mandarić | More
 11. Pavel | Do mjeseca
 12. Saša Lozar | Ne plačem zbog nje

Polufinale 2 | 23. februar

 1. Lu Dedić | Plavi leptir
 2. James Night | Nebo plače
 3. Lana Demarin | Ne vjerujem ti
 4. Alen Đuras | A tamburitza lullaby
 5. The Splitters | Od kad te sanjam
 6. Boris Štok | Can we talk
 7. Baby Lasagna | Rim tim tagi dim
 8. ET | Pametnom dosta
 9. Vatra | Slatke suze, gorka ljubav
 10. Damir Kedžo | Voljena ženo
 11. Natalie Balmix | Dijamanti
 12. Marcela | Gasoline

Interesantno, umesto sada već favorizovanog Baby Lasagne, na listi učesnika prvobitno se nalazila Zsa Zsa s numerom Probudi usne moje, ali je iz privatnih razloga odustala od učešća i svoje takmičarsko mesto predala upravo Baby Lasagni.

Takmičarske kompozicije u etar su dospele najpre 4. januara na radio-stanicama, a potom 8. januara i na Jutjub.

Ko su voditelji programa?

Kroz sve tri večeri gledaoce će voditi oprobani Duško Ćurlić koji je Doru prethodno vodio između 2001. i 2010. godine, kao i 2020. i 2022. Ćurliću će u vođenju Dore pomagati njegove koleginice sa HRT, Maja Ciglenečki i Anja Cerar.

Ko su gosti revijalnog programa?

Tokom polufinala u revijalnim programima slušaćemo dva aktuelna evrovizijska učesnika. Tako će svoj revijalni nastup 22. februara imati Francuz Slimane, dok će 23. februara u Prisavlje doći slovenačka predstavnica Raiven. Za finalno veče najavljen je revijalni nastup aktuelnih branioca titule među ovogodišnjim učesnicima, članova benda „Let 3“, dok se ostali gosti revijalnog programa za finale čuvaju u tajnosti.

Gde pratiti završnicu?

Polufinala 22. i 23. februara biće emitovana u vremenskim rasponima između 20 časova i 15 minuta i 22 sata i 15 minuta, dok će finalno veče 25. februara trajati od 20 časova i 15 minuta do 23 sata i 5 minuta. Najlakši način za praćenje sve tri večeri biće Jutjub kanal @HRTDora.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Hrvati su ostali verni slanju radijski kompatibilnih kompozicija od kojih malo koja može da parira evrovizijskoj sceni. No, može da se probere poneka kompozicija koja odgovara evrovizijskom senzibilitetu. Sve pesme imaju potencijala da se dignu na viši nivo nastupom, ali za sada je naš fokus samo na ovogodišnjoj takmičarskoj ponudi baziranoj na dostupnim audio-snimcima. Za ovu priliku pripremio sam komentarisanje pesama po polufinalnim grupama.

Prva polufinalna grupa (22. februar)

U ovoj grupi nalaze se numere pretežno sporijeg raspoloženja i zbog toga je veoma slaba u odnosu na drugu polufinalnu grupu. Iz te dominantno baladne orijentacije stilski najviše štrče dve numere sasvim drugačijeg stila — Babaroga benda „Let 3“ i One day misterioznog sastava „Misha“. Uz ta dva benda, sigurni kvalifikanti za finale po sopstvenoj proceni iz te grupe bili bi još i: Noelle, eugen, Vinko, Barbara Munjas i alt-pop bend „Pavel“. Ne znam kako publika kotira Sašu Lozara, ali verujem da bi se jedina tesna borba za finale vodila između njega i Lane Mandarić.

„Let 3“ ostao je veran svom fazonu, ali opet je to slabo u odnosu na Mamu ŠČ! Prerano su konkurisali za novo učešće na Evrosongu i samim tim vidi se da se publika zasitila njih, da hoće neku svežinu. I bend „Pavel“ ostao je isto veran svom muzičkom izražaju koji ne deluje nimalo konkurentno za Evroviziju. Od svojih favorita iz te grupe izdvojio bih Mishu, Noelle, Vinka, Barbaru Munjas, Sašu Lozara i Lanu Mandarić, dok eugena nisam stavio u svoj krug iz razloga što su njegove tišine već viđena lokalna balada za osvajanje radijskog etra. Za potpuno izbegavanje preporučujem Vodu piti trizan biti Battifiace i Roberta Ferlina.

Dakle, u ovom polufinalu ne treba tražiti evrovizijskog predstavnika!

Druga polufinalna grupa (23. februar)

Zanimljvija polufinalna grupa od prve na osnovu jačine pesama koje su ponudili učesnici te večeri. Za razliku od prve grupe, gledaocima će biti teško da odaberu idealnu osmorku koja će proći u finale. U sigurne finaliste po ličnoj proceni uz Baby Lasagnu ubrajam i: Jamesa Nighta, Damira Kedžu, Natalie Balmix i Marcelu, dok će se žestoka borba voditi za poslednja tri mesta, od kojih će jedno sigurno pripasti bendu „Vatra“, uzimajući u obzir prijemčivost njihovih radova u Hrvatskoj i šire.

U lične favorite ubrajam pre svega Baby Lasagnu i Jamesa Nighta, Damir Kedžo vratio se na fazon koji mu je 2020. doneo pobedu, a oduševio me je i Marcelin Gasoline. Natalie Balmix nije mi se dopala na prvo slušanje, ali sa svakim narednim mi se popravljalo mišljenje o njenim Dijamantima. U ostale lične favorite ubrajam Borisa Štoka, Lanu Demarin i Meri Andraković kao sadašnju pevačicu slavnog benda ET.

Zaključak je da u ovom polufinalu vredi naći idealnog hrvatskog predstavnika!

Zaključak

Baby Lasagna dobro se kotira po pregledima na Jutjubu, i ako mene pitate, ja bih se stavio u većinski deo onih koji žele njega za hrvatskog predstavnika. Definitivno Hrvati sa njim ne bi pogrešili! Ostali nepogrešivi izbori po meni bi bili Damir Kedžo i James Night, s tim što je Kedžo opet u jednako težoj poziciji kao prošle godine — nije baš nešto konkurentan kao pre četiri godine, a James Night kao relativno novo lice pokazao je da se prvi mačići u vodu ipak ne bacaju, bazirano na maksimalno opravdanom očekivanju.

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Lazanja peva na engleskom, to je po meni los odabir, ostalo je dobro mada mu glasovne mogucnosti nisu nesto za prolaz kod žirija.
  Definitivno mislim da ce Zorja da pokaze svoju vizuelnu vrednost na pze pošto je vokalo pokidala esc fanove.

 • Na Dori pobedjuje ili ocekivano Baby zbog hajpa, ako los bude uzivo i los nastup i kod zirija omane onda neko drugi, taj neko moze biti Let 3 kao drugi favorit ili Kedžo, ovi ostali hmm…. Marcela, Natalija mozda da zatvore top 5 uz pretnu pomalo od Eugena,Vatre pa cak i Splittersa ostali hmm..ipaak mislim da nee..

  Posto se pise o pobedniku konacno ove godine pored toliko favorizovane Ukrajine, ja mislim da od DO SADA IZABRANIH PESAMA u smislu mozda buduceg pobednika moze pricati o skandinanvcima ali ne Fincima(kakvi Crni Finci sa onim ahahaa), negoo NORVEŽANIMA, a Baltici osim Letonije su svi u igri i u mom top 10 jos uve, Litvanija i Estonija, ostali tesko mogu pobediti kada o tome pricamo verovatno makar kada je rec o ovih 20 izabranih pesama mozda jos Belgija..

  Od ovih 17 koji jos nisu izabrani u kontekstu pobednicke pesme dakle POBEDNIKA ,mislim da jos 2-3 zemlje su u igri, ocekujem kao i uvek od Švedske nešto(zašto da ne i pobedu to se obično vidim ne dešava, čuda su moguća haha), nadam se ne verujem pobedi ali jako dobrom plasmanu Srbije i Hrvatske i recimo od ovih zapadnih zemalja poput Svajcarske Austrije, Holandije ocekujem da nam neko makar ponudi nesto ok bice brze pesme mislim od svih njih..

 • @Vanja Čudan, sarkastičnoozbiljan komentar na srpskohrvatskom jeziku, ali u mnogome se slažem. Interesantno koliko je Kaarija imao uticaja ove godine. Ako mi pošaljemo Zejnu, pridružujemo se tom Cha cha cha pokretu.
  Pobeda ove godine definitivno ide Skandinaviji ili Baltiku (Estonija, Litvanija). Baltiku dajem prednost jer im preti strašna Rusija, pa mora malo da se olabavi situacija među narodom i da se pokaže da im je (EU) stalo do ovih malih bivših sovjetskih republika. Finska je odmah iza naravno.

 • @Andrija Djekic
  Cudno pitanje.
  Baby Lazanja vazi za jednog od glavnih favorita u Malmeu. Top 3 garantovano. Po mom misljenu, i pobeda, ukoliko ovih preostalih desetak zemalja (koje jos nisu izabrale predstavika) ne iznenade sa bas, bas dobrom pesmom (hahahahahahaha).

  Skok susjeda na kladionicama u toku nedelje sa 7. na 3. mesto, je rezultat toga sto se Dora odrzava ovoga tjedna ali to je i (dirigovana) poruka (opomena) ziriju i gledaocima (glasacima) da ne zeznu stvar.

  Stara dama ESC nista ne prepusta slucaju, kada cete to jednom nauciti.
  Nije uljudno pominjati damine godine, ali sa godinama koje ima sve vise joj prijaju juzna mora (pogotovu sto je ove godine domacin i nigde nece ici na odmor).
  Jedino na konacnu odluku mogu uticati ratna desavanja u Evropi.
  Stara dama je ipak najsigurnija na svom terenu (Skandinavija), pa ne treba da nas iznenadi ako Finci sa copy paste pesmicicom (Cha, cha, cha) budu domacini 2025.
  Ako se ratna zbivanja makar malo stisaju, estonska copy paste (Cha, cha, cha) pesmicica moze odvesti Staru damu u Talin.
  Medjutim, ipak mislim da Stara dama (kao i ja) preferira Jadran.
  Ako se to desi (a sanse su velike), mi najbolje da posaljemo Breskcicu. Susjedi su vec citavu godinu uveliko u treningu s nasom ”cajkom”. Breskvica ce se osecati kao kod kuce. A i lepa prilika da nasi kao nekada u velikom broju pohrle na Hrvatsko primorje.

 • @Veteran
  Naravno da se čeka nastup, može i gore i dole.. Stoji da je Kaarija prošle god bio unikat, dok ove godine imamo dosta tvt bejtova da će biti teško proceniti ko će da dodje do izražaja, ali mislim da se sa njim finale ne dovodi u pitanje kako god!

 • @NekiTamo pesma je ok, može da završi kao Cha cha cha uz dobar nastup, a može i da ne prođe polufinale. Sve zavisi kako sedne publici. Kod žirija neće dobro proći. Za mnoge će ovo biti samo besmisleno recitovanje..

 • @Andrija
  Baby Lazanja RTTD logično..
  Što se tiče Dore ove godine, ako izuzmemo favorizovanog Lazanju, dosta je solidna konkurencija i ima još par opcija sa kojima se ne bi obrukali tako da svaka čast za napredak u odnosu na prošle god.. Šteta što od Lazanje, teško da bilo ko dobija i trunku pažnje, ali činjenica je da Hrvati ove godine imaju zlatnu koku..
  Ja bih izdvojio još i Eugena sa prelepom baladom, Marselu sa solidnim radijskim hitom, Vatru i ET koji mi je isklučivo gilti pležr.
  Let 3 nemaju više onaj wow momenat niti mislim da će ista fora da upali dvaput.
  Ovde je takmičenje formalnost, pobednik se zna.

 • Otkud Hrvatska odjednom treca na kladionicama za pobedu? Sa cime oni pucaju na pobedu?! Koja pesma ima potencijal da udje u igru za pobedu?