Evrovizija 2024 Pogledi

Island 2024 | Čekajući pobednika

Za svoje 37. evrovizijsko pojavljivanje Island će kroz nacionalno takmičenje Söngvakeppnin ponovo izabrati svog predstavnika.

Ovako je počelo…

Islandski javni medijski servis RÚV otvorio je još 15. juna konkurs za nacionalno evrovizijsko takmičenje Söngvakeppnin 2024, koji je trajao do 10. oktobra. Stiglo je 118 prijava, što je za 14 manje u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnici islandskih muzičkih udruženja i javnog emitera RÚV odredili su 10 pesama koje su najpre prezentovane u januaru, a potom i izvedene u polufinalima 17. i 24. februara.

Kandidati su, prema propozicijama, u polufinalima izveli svoje numere na maternjem jeziku. Gledaoci su svojim glasovima u finale poslali po dva najbolje plasirana učesnika iz oba polufinala, a usput je žiri delegirao još jednog kandidata iz redova eliminisanih polufinalista, što naposletku čini listu od pet kandidata za Malme :

  1. VÆB | Bíómynd
  2. Hera Björk | Scared of heights
  3. ANITA | Downfall
  4. Bashar Murad | The Wild West
  5. Sigga Ózk | Into the atmosphere

Šta nas čeka u finalu?

Svi finalisti će se za Evroviziju boriti sa engleskim varijantama svojih numera, izuzev dueta VÆB, koji će jedini otpevati pesmu na islandskom jeziku. U tim verzijama će morati da pevaju i na Evrosongu.

Na finalnoj večeri 2. marta će se odluka o pobedniku donositi dvokružno. Najpre će gledaoci i žiri u odnosu 50/50 selektovati dva najbolja kandidata za tzv. superfinale, a onda će isključivo gledaoci odrediti pobednika tzv. superfinalnog duela.

Završnica islandskog takmičenja će se održati u dvorani filmskog studija „RVK Studios“. Voditelji festivala su Unnsteinn Manuel Stefánsson, Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir i Sigurður Þorri Gunnarsson.

Za finale najavljeni su i revijalni nastupi nekadašnjih islandskih evrovizijskih predstavnica Selme (1999. i 2005) i Dilje (2023). Finale počinje u 20.45 h, a prenos i striming je dostupan onlajn, kao i uvek, sa sajta islandskog nacionalnog emitera RUV.is

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Kada bi postojalo takmičenje u tome koji je nacionalni izbor najgori, Island bi mogao da očekuje titulu. Ako ste očekivali Daðija Freyra ili „Hatari“, ili bilo šta originalno čime nas je ova zemlja počastila u prethodnim godinama, zaboravite to. Priča od prošle godine se nastavlja.

Sve ovogodišnje numere koje su se našle u finalu su tako obične i dosadne i hiljadu puta viđene. Ništa se meni ovde ne dopada, ali ako neko mora da pobedi, onda neka to bude duo VÆB, pošto bar pevaju na islandskom.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jos jedna politicka predstava sa forsiranjem nekog Palestinskog pevaca da peva za Island da bi se predstavilo i dokazalo tacno sta?! Izgleda da nismo ni svesni u kojoj meri je to sve uplelo prste..cemu ceo taj cirkus ne znam al dobro