ESC-potpourri

Izraelska pesma izlazi 10. marta. Olivera Kovačević o pretnjama članovima žirija

Bliži se kraj sezone nacionalnih izbora za Evroviziju i samim tim smo za ovaj pregled vesti pripremili aktuelnosti iz Izraela, Austrije, Luksemburga, Albanije, Gruzije, Srbije, Finske, Italije, Češke, Portugalije i naravno, kod domaćina Šveđana.

Šveđani objavili redosled nastupanja u finalu Melodifestivalena

Nakon pet polufinalnih rundi i glasanja za dva dodatna finalista, određen je redosled po kom će se 12 kvalifikovanih učesnika za finale Melodifestivalena predstaviti publici 9. marta u stokholmskoj areni „Friends“:

 1. Maria Sur | When I’m gone
 2. Jay Smith | Back to my roots
 3. Lisa Ajax | Awful liar
 4. Smash Into Pieces | Heroes are calling
 5. Cazzi Opeia | Give my heart a break
 6. Annika Wickihalder | Light
 7. Marcus & Martinus | Unforgettable
 8. Dotter | It’s not easy to write you a love song
 9. Medina | Que sera
 10. Liamoo | Dragon
 11. Jacquline | Effortless
 12. Danny Saucedo | Happy that you found me

Odluku o pobedniku donosiće glasovi međunarodnog žirija iz osam država i lokalnih glasača u odnosu 50/50.

Ostaje na snazi isti način glasanja?

Iako se posle minulog takmičenja u Liverpulu postavljalo pitanje ravnoteže raspodele glasova žirija i gledalaca izazvano time što je Šveđanka Loreen pobedila kao prvi favorit žirija i drugi favorit publike, a vicešampion iz Finske Käärijä zauzeo 2. mesto kao četvrti favorit žirija i prvi favorit publike, norveški mediji javljaju da će i ove godine u Malmeu ostati na snazi isti način glasanja kao i prošle godine, što znači da će o finalistima odluke donositi gledaoci iz 37 prijavljenih država i „ostatka sveta“, a da će sa gledaocima odluku o pobedniku donositi i 37 nacionalnih žirija u klasičnom odnosu 50/50.

Izraelci teže da ostanu ravnopravni učesnici. Premijera pesme 10. marta

Spekulisalo se o diskvalifikaciji-nediskvalifikaciji Izraela, pogotovo zbog suspendovanih pesama radnih naziva October rain i Dance forever, koje su bile namenjene ovogodišnjoj predstavnici Eden Golan, ali se javni emiter KAN oglasio saopštenjem po kom su dve predložene pesme vraćene na tekstualnu doradu, uz očuvanje pune umetničke slobode. Na osnovu novog teksta biće izabrana pesma sa kojom će Eden Golan braniti čast Izraela na 68. Evrosongu i koja će pre objave proći kroz kontrolu nadzornog odbora Evrovizije kako bi se odobrilo učešće Izraela. Pesma će biti otkrivena 10. marta, najavio je emiter KAN.

Nezvanično, izbor je pao na numeru October rain, koja je preimenovana u Hurricane.

Objavljen spot za austrijsku pesmu We will rave

Tri dana nakon zvanične objave audio-snimka, austrijska predstavnica Kaleen objavila je i spot za svoju pesmu We will rave, koji je premijeru doživeo na Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

https://youtu.be/Kqda15G4T-4

Pobuna protiv pobede Here Björk na Islandu

Nakon proglašenja Here Björk za pobednicu islandske selekcije, oglasio se jedan od autora numere The Wild West poraženog Bashara Murada, Einar Hrafn Stefánsson, koji je za tamošnje medije izjavio da postoji sumnja u regularnost pobede Here Björk i zatražio je od islandskog emitera RÚV proveru. Pojavile su se i teorije da su pojedini glasovi za Bashara Murada bili nevalidni i da su usput dolazili glasovi upućeni Heri, a na to su generalni direktor RÚV i urednik islandskog festivala Söngvakeppnin saopštio da ukupan broj pristiglih SMS glasova u superfinalnoj rundi glasanja nije bio toliko presudan da bi uticao na konačan rezultat. Čak i da su svi glasovi otišli drugoplasiranom Muradu, ništa to ne bi promenilo u vezi sa konačnim rezultatom. Prema punim rezultatima, Hera Björk je u generalnom plasmanu dobila 100.835 glasova u obe glasačke runde naspram Muradovih 97.495 glasova.

Sa druge strane, Islanđani još uvek nisu odlučili hoće li Hera otići na Evrosong, što će umnogome zavisiti od pevačicinih stavova o ratnom stanju na prostorima Izraela i Gaze.

Olivera Kovačević o pretnjama Sajsi MC i Mariji Šerifović

Petog marta su kod Jelene Simić u RTS-ovoj emisiji „Jedan dobar dan“ gostovale urednica projekta „Pesma za Evroviziju 24“ Olivera Kovačević i jedna od članica žirija, reperka Ivana Rašić, poznata pod scenskim imenom Sajsi MC, koje su govorile na temu snažnih reakcija kakve je izazvala pobeda Teye Dore u finalu. Olivera je uputila hvalospeve na to što je festival dobro protekao, što je odlično izgledao, što je ponuda kompozicija bila odlična, kao i da je PzE već iznedrio brojne hitove. Naročito se zahvalila članovima žirija jer su profesionalno obavili svoj posao, ali je napomenula da se Sajsi MC i Marija Šerifović nalaze pod velikim pritiskom zbog pretnji smrću upućenih na račun načina njihovog bodovanja.

Sajsi MC je izjavila da nije očekivala ovako emotivnu reakciju zbog toga što su kompozicije ovim postupkom bačene u drugi plan, ali da se zahvalila prilici da žirira, što je za nju bio najteži zadatak u karijeri.

Finski predstavnici zadržavaju ime, ali menjaju scensku odeću?

Finski di-džej Teemu Keisteri, jedan od predstavnika dueta Windows95man, izjavio je da oni neće imati potrebu da menjaju svoje scensko ime, ali da će morati da menjaju scensku odeću zbog zabrane upotrebe markiranih roba na odevnim kombinacijama, pa je tako Teemu izjavio da će novi logo na scenskoj odeći biti verovatno parodija na nekadašnji operativni sistem Windows 95. Najavio je i da će nastup ostati maltene isti, uz manje modifikacije.

Nutsa peva Fire fighter

Gruzinka Nutsa imaće težak zadatak da svoju državu uvede u finale Evrovizije prvi put posle osam godina. Iako za sada premijera njene pesme još uvek nije poznata, zna se da će u Malmeu izvesti numeru Fire fighter, koju je uradila sa Makedoncima Darkom Dimitrovim i Adom Skitkom. Koreografiju za Nutsin nastup osmisliće Italijan Luigi Alocca, dok će kreativni direktor nastupa biti Sagiv Karpel.

Predstavnice Italije, Češke i Luksemburga dorađuju pesme. Albanska numera Titan izlazi 11. marta

Albanska predstavnica Besa novu verziju svoje evrovizijske pesme Zemrën n’dorë, nazvanu Titan, objaviće 11. marta. Kao što je ranije najavila, svoju pesmu prevela je kompletno na engleski.

Luksemburžanka Tali Golernant na Instagramu preko storija pohvalila se kako je sa producentom Dardustom radila na novoj verziji svoje numere Fighter.

Italijanka Angelina Mango potvrdila je da će njena pesma La noia doživeti korekciju u smislu izbacivanja pojedinih tekstualnih i melodijskih delova, kako bi po evrovizijskim pravilima bila kraća za devet sekundi.

Čehinja Aiko najavila je skoriji izlazak nove verzije svoje numere Pedestal, zajedno sa spotom. U isto vreme poznato je da će njen nastup osmisliti Matyas Vorda i Vit Belohradsky, koji su zajedno osmislili i nastupe prethodnim češkim predstavnicima, članovima bendova „We Are Domi“ i „Vesna“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aiko (@aikomakesmusic)

Portugalci odredili redosled nastupanja u finalu Festivala da Canção 2024

Na portugalskom Festivalu da Canção 2024, finalisti će se 9. marta publici predstaviti po sledećem redosledu:

 1. Silk Nobre | Change
 2. Rita Onofre | Criatura
 3. Noble | Memory
 4. Buba Espinho | O farol
 5. Nena | Teorias da conspiração
 6. Iolanda | Grito
 7. No Maka feat. Ana Maria | Aceitar
 8. Cristina Clara | Primavera
 9. Rita Rocha | Pontos finais
 10. Léo Middea | Doce mistério
 11. Perpétua | Bem longe daqui
 12. João Borsch | Pelas costuras

Odluku o pobedniku donosiće glasovi regionalnih žirija i gledalaca u odnosu 50/50.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.