Evrovizija 2024 Pogledi

Švedska 2024 | Čekajući pobednika

Došla nam je i poslednja subota u kojoj se održavaju nacionalna finala. Sasvim očekivano za kraj nam je ostalo nacionalno takmičenje koje gotovo da se iščekuje koliko i sama Evrovizija — švedski Melodifestivalen. Ko će naslediti Loreen i ko će braniti boje zemlje domaćina, saznaćemo baš ove subote.

Kako je sve počelo?

Švedski emiter SVT je 25. avgusta 2022. otvorio konkurs za javnu prijavu za odabir jedne polovine takmičara, dok su drugu polovinu činili umetnici koji su dobili specijalne pozivnice od emitera. Po završetku roka za podnošenje prijava, SVT je saopštio da je primljeno 2624 prijava.

Ono što je od ranije poznato jeste da je Melodifestivalen ove godine bio organizovan u novom formatu po kom je finalnoj večeri prethodilo pet polufinala. Iz svakog od pet polufinalnih nadmetanja, plasman na finalno veče izborilo je po dvoje najboljih plasiranih izvođača, kao i po jedan rangiran iz kategorije trećeplasiranih i četvrtoplasiranih.

Lista 30 učesnika popularnog Melfesta objavljena je tokom novembra i decembra 2023. godine.

Kako će izgledati finale?

Veliko finale Melodifestivalena održaće se sutra, 9. marta, u areni „Friends“ u Stokholmu, a sledeći predstavnik Švedske na Evrosongu krije se među sledećim imenima:

 1. Maria Sur | When I’m gone
 2. Jay Smith | Back to my roots
 3. Lisa Ajax | Awful liar
 4. Smash Into Pieces | Heroes are calling
 5. Cazzi Opeia | Give my heart a break
 6. Annika Wickihalder | Light
 7. Marcus & Martinus | Unforgettable
 8. Dotter | It’s not easy to write you a love song
 9. Medina | Que sera
 10. Liamoo | Dragon
 11. Jacquline | Effortless
 12. Danny Saucedo | Happy that you found me

Dok je u polufinalima moć izbora imala samo domaća publika, u finalu je situacija malo drugačija. Zajedno sa gledaocima, priliku da utiče na rezultate imaće i internacionalni žiri. Odluku o pobedniku, kao i svaki put od 2011, donosiće glasovi međunarodnog žirija i gledalaca u odnosu 50/50.

Kombinacija njihovih glasova i rezultata javnog glasanja, koji će biti utvrđeni po sistemu starosnih grupa (3–9, 10–15, 16–29, 30–44, 45–59, 60–74 i 75+), odrediće konačnog pobednika.

Šou od 20 časova možete pratiti na adresi SVT Play >>

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Što se Švedske na Evroviziji tiče — definitivno ne volim ovu zemlju. Čini mi se da već trista godina vrte jednu te istu odlično isproduciranu pesmu.

Međutim, ono što Švedskoj gotovo konstantno donosi uspeh jesu profesionalni izvođači koji bez greške izvode svoje numere i genijalni nastupi, čime retko koja zemlja može da se pohvali. Šveđani su doslovno bogovi dobrih nastupa.

Sve ovo prethodno izrečeno može se primeniti i na ovogodišnji Melodifestivalen — 12 odličnih nastupa i 12 pesama koje liče jedna na drugu (a nije ni čudo kada su autori gotovo svih pesama manje-više isti).

Za razliku od prethodne godine, ove godine je teško prognozirati ko će biti novi švedski predstavnik. Imam osećaj kao da je ovo takmičenje ove godine pravljeno za sve one kojima je pobeda na ovom takmičenju izmakla za dlaku, pa sada ko bude imao više sreće.

Ličnog favorita nemam, ali mi je najinteresantnija pesma Dragon. Pretpostavljam da se pobednik krije među ovim takmičarima: Maria Sur, Marcus & Martinus i Dotter.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Teška mašinerija. Ako malo ne povuku ručnu dosadiće nam što se svake treće godine ESC održava u Švedskoj. Još uvek to nije slučaj naravno ali ide ka tome.