Evrovizijska laboratorija Zanimljivosti

Melodifestivalen: Ma u čemu je fora?! (2/2)

Nastavljamo niz izuzetnih numera koje su obeležile više od prethodne dekade. Ovog puta predstavljamo još par grupa i bisera koji su proiznikli iz istih.

(Svenska) Melodifestivalen: Vad är det för fan?! (2/2)
(English) Melodifestivalen: What's up with that?! (2/2)

I Šveđani umeju dobar pop!

Pa da! Zapravo mnogo umešnih vokala je prošlo scenom Melodija i pokazalo pored vokalne nadmoći, dobar kvalitetan pop hit. Svi se sećamo epohalne Molly Pettersson Hammar i njenog polu-retro bangera I’ll be fine iz 2015. Za petama su joj Felicia Olsson i Kristin Amparo, inače izuzetno cenjena u domovini.
Ah, taj kantri

Zapadnjački uticaj je toliki da se i kantri uvukao u uho prosečnog gledaoca Melodija. Češće tugaljivijih nota, uvek su pesme ovog tipa uspele da prodru do šire publike i ostvare bolji rezultat nego prethodno navedene. Nicke Borg i njegova Leaving home je prva koja nam pada na pamet, potom i legenda Louise Hoffsten i Ulrik Munther sa Soldiers iz 2012. Istakli bismo i duet Bellu i Filipu sa divnom pesmom Crucified iz 2017. Kakva simfonija za uši!

Osamdesete su tu!

Pomama za ovom dekadom je i dan-danas aktuelna i čini se da će uvek biti inspiracija umetnicima. Tako je pre okruglo 10 godina „Alcazar“ izveo Blame it on the disco, a godinu nakon njih se pojavio Midnight Boy sa Don’t say no. Godine 2013. je Martin Rolinski oživeo ovu dekadu pesmom inspirisanom hitovima „Modern Talkinga“ — In and out of love, koja je nakon takmičenja zapalila radio-stanice.
Honorable mentions

Definitivno dvoje artista: Caroline af Ugglas i Nano! Caroline se dva puta pojavila na sceni i oba je briljirala. Prvi put je zadobila Šveđane divnom „old school“ baladom Snälla, snälla, a drugi put se vratila sa tragičnom Hon har inte. Jedna od retkih koja zna na sceni da ispriča priču. Nano se takođe takmičio dva puta i oba je bio izvanredan. Sa Hold on je zadobio publiku, a sa Chasing rivers 2019. je uneo još malo lične priče uz eminemovski instrumental. Da se naježiš!Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.