Eurovision 2024 — The Eurovision Lights
„Evrovizijska svetla“ kao vizuelno rešenje Evrovizije 2024
Evrovizija 2024

Najavljene promene za Evroviziju 2024

Evropska radiodifuzna unija danas je objavila da će doći do promena u sistemu glasanja za Evroviziju 2024. godine, kao i za buduća izdanja.

Automatski finalisti nastupaju u polufinalima

Države automatski finalisti (velika petorka i zemlja domaćin / prošlogodišnji pobednik) nastupiće tokom polufinala uživo. U prethodnom periodu, od 2016. do 2023, puštani su klipovi njihovih nastupa sa generalne probe večeri pred takmičarsko veče, tj. sa večeri nastupa za žiri. Od ove godine, oni će biti izmešani u takmičarske pesme, te će gledaoci imati priliku da čuju i vide nastupe svih takmičarskih pesama tokom dva polufinala. Države će nastupiti u onim polufinalima u kojima su žrebane da glasaju. U prvom polufinalu će nastupiti Nemačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a u drugom Francuska, Italija i Španija.

Glasanje se otvara na početku finala

Švedska otvara finale

Slučajnim žrebom je određeno da će Švedska nastupiti prva u Velikom finalu Pesme Evrovizije, u subotu 11. maja. Poziciju zemlje domaćina je nasumično odredio Andrew Cartmell, izvršni producent liverpulskog Evrosonga tokom sastanka šefova delegacija koji je danas počeo u Malmeu. Pozicija zemlje domaćina se određuje slučajnim žrebom, kako bi se izbeglo „podešavanje“ povoljnog redosleda nastupa. Konačni redosled nastupanja u polufinalima odrediće naknadno producenti.

U finalu takmičenja glasanje će biti otvoreno pre nego što prva pesma nastupi, a ostaće otvoreno sve dok se ne završi poslednja pesma, plus još dodatnih 25 minuta. Ovo je pokušaj da se umanji značaj redosleda nastupanja; podaci pokazuju da je uvek bolje nastupiti kasnije tokom neke takmičarske večeri. U polufinalima ovaj sistem neće biti korišćen, najverovatnije kako gledaoci ne bi bili zbunjeni nastupima automatskih finalista među takmičarskim pesmama, za koje bi možda pokušali da glasaju.

ERU tvrdi da ovo približava pesme gledaocima, te ako im se neka pesma svidi, treba i da mogu odmah za nju i da glasaju.

Ovaj sistem je korišćen u sve tri večeri 2010. i 2011, a pristrasnost ka pesmama koje nastupaju pri kraju je bila skoro pa nepromenjena u odnosu na prethodne godine. Neki fanovi su predložili da bi „rekapitulacija naopačke“ koja je korišćena 2002. i 2003. pomogla da se pristrasnost eliminiše, tako što bi se takmičarske pesme u rekapitulaciji pustile od poslednje do prve. Još jedan predlog je i da klipovi nastupa u rekapitulaciji država koje su izvodile ranije tokom večeri treba da budu duži.

Ostatak sveta

Što se tiče glasanja ostatka sveta, njihov prozor glasanja u sve tri večeri će biti otvoren 24 časa pred svako takmičarsko veče i ostati otvoren do početka te takmičarske večeri. Onda će ponovo biti otvoren kad počne vreme za glasanje — u polufinalima pošto su sve pesme izvedene, u finalu pred prvu pesmu. Svako će moći da glasa po 20 puta u oba intervala za glasanje sa jedne kartice.

Sve ostalo o glasanju ostaje isto

U polufinalima publika će sama odlučiti o 10 finalista, a u finalu, publika će odlučivati o 50,67% rezultata, a žiri o 49,33%, kao i prethodne godine.

Način prezentacije rezultata u polufinalima i finalu će ostati isti.

Tajna promena

U svom članku o promenama, ERU je najavio još jednu promenu, ali nisu rekli tačno šta je. Fanovi su već počeli da spekulišu.

Faith je nagađala da će se uvesti superfinale, te bi tri ili pet najbolje plasiranih išlo u drugu rundu glasanja, gde bi samo publika odlučila o pobedniku:

Mathias misli da će možda biti uvedeno pravo glasanje preko aplikacije. Do sada, aplikacija je samo popunjavala SMS poruku u ime korisnika.

Neki misle da će možda biti objavljeno učešće nove države; učešće Australije 2015.je bilo objavljeno u ranom februaru 2015. godine i predstavlja najkasnije dodavanje učesnika na spisak u skorijoj istoriji.

Tyler pak misli da je možda promena dugo očekivano povećanje broja ljudi na sceni sa šest na sedam ili osam.

Željno iščekujemo da čujemo koja će se to promena obistiniti. Možda i ne bude toliko velika koliko se fanovi nadaju.

Iz mog ugla (Stevan Ljuština)

Smatram da su ove promene net-pozitivne. Drago mi je da se ponovo uvodi glasanje od samog početka jer ipak smatram da će ublažiti pristrasnost ka pesmama koje se takmiče kasnije. Željno iščekujem da vidim kako će takmičenje teći sa inkluzijom automatskih finalista između takmičarskih pesama i nadam se da to neće previše zbuniti obične gledaoce. Što se tiče promene glasanja ostatka sveta, isto se slažem sa njom, pošto je inkluzivna ka svima širom sveta koji bi da glasaju.

Sve u svemu, jedva čekam da vidim ove promene u akciji.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Koliko je samo godina bilo potrebno da se donese tako jednostavna i logična odluka da finalisti nastupe i u polufinalu! I posle toiko godina, realizacija odluke je neverovatna. Mešanje i ubacivanje u redosled negde između takmičara je višestruka glupost. Da nastupe – da, obavezno, ali u zasebnom segmentu, nakon zatvaranja telefonskih linija.
    Ovo je isto kao kada bi odlučili i da revijalnim programom presecaju takmičarski deo.

  • Kad se pogleda live stream, uvek na kraju bude nekoliko puta više gledalaca nego na početku. Znači slično je i sa televizijom. Onaj koji nastupa u prvih 10 stvarno ima peh. U polufinalu to nije strašno jer je manje izvođača ali u finalu može da te ukopa. Mislim da je ovo pozitivna promena, ali pitanje koliko će da ima efekta.