ESC-potpourri

DPE 2024 | Četiri španska grada u trci za domaćina 22. takmičenja

Prošlo je više od mesec dana otkako je Španija imenovana za domaćina 22. dečje Evrovizije, i samim tim smo za današnji pregled vesti pripremili sve najvažnije što obeležava pripreme za nadolazeći međunarodni dečji festival u Španiji.

U moru tih aktuelnosti za vas smo izdvojili aktuelnosti iz Gruzije, Holandije i, naravno, iz redova aktuelnih domaćina Španaca.

Izdvojeni tekstovi posvećeni su imenovanju Simonea Grandea za italijanskog predstavnika i prezentaciji Španije za domaćina dečje Evrovizije 2024.

Italijan Simone Grande je prvi učesnik Dečje Evrovizije 2024!
DPE 2024 | Vidimo se u Španiji!

Četiri španska grada u borbi za domaćinstvo dečje Evrovizije 2024

Nakon imenovanja Španije za domaćina dečje Evrovizije 2024, počela su nagađanja o tome koji španski grad će ugostiti 22. Evroviziju za decu. Najpre je interes za domaćinstvo izrazilo pet gradova; iz trke se povukla Saragosa, a u borbi za domaćina ostali su: Barselona, Valensija, Granada i Malaga.

Referentna grupa ovih dana razmatra ponude ova četiri grada, pa bi do maja trebalo da saznamo ko će ugostiti festival tokom novembra ili decembra tekuće godine. Pri spomenu Referentne grupe treba spomenuti da je došlo do jedne promene po kojoj je na mesto Melisse Hardinge iz Bi-Bi-Sija stigla šefica francuske delegacije Alexandra Redde-Amiel.

Počela gruzinska Ranina

Među prvima će svog predstavnika odrediti Gruzini, čije je sedmo izdanje selekcionog formata Ranina počelo sa emitovanjem 23. marta. Format nadmetanja ostaje nepromenjen — deset takmičara se u prvih osam emisija bori za najveće poverenje žirija, od kojih pet najboljih prolazi u polufinalnu emisiju, dok u finale prolazi troje takmičara. Predviđen datum za emitovanje finalne emisije je 25. maj.

U borbi za 18. juniorskog predstavnika Gruzije naći će se:

  • Anastasija Iremadže
  • Andrija Mišvelidže
  • Andrija Putkaradže
  • Barbara Morgošija
  • Giorgi Šašvijašvili
  • Ija Lihel
  • Marta Nosadze
  • Mate Martijašvili
  • Sandro Ašotija
  • Sandro Gurgenadze

Poljaci ostaju verni „Šansi za uspeh“. Holanđani odredili učesnike audicija

Za sada je poznato da ćemo u Španiji gledati i slušati osam država, a jedna od osam država koja je već krenula u pripremu terena za slanje talentovane dece je Poljska. Televizija Poljska najavila je da će predstavnik za Španiju biti određen putem tradicionalnog septembarskog nedeljnog televizijskog takmičenja Szansa na sukces: Eurowizja Junior, kao i svaki put od 2019. godine.

Holanđani su 13. februara odredili listu od 29 učesnika audicija za Junior Songfestival 2024, od kojih će probrani dobiti priliku da se nadmeću u solističkim ili grupnim formacijama između dva i šest članova.

Šta sa ostalima?

Crnogorski emiter RTCG najavio je mogućnost prenosa televizijske završnice iz Španije, zajedno sa prenosom televizijskih završnica seniorskog takmičenja iz Malmea, a i Severna Makedonija planira učešće, sudeći po tome što je emiter MRT namenio za učešće 550.000 makedonskih denara (skoro 6.500 evra), što nagoveštava da bi Makedonci mogli prvi put posle 2011. da organizuju javno televizijsko takmičenje za odabir idealne pesme i izvođača.

Litvanci i Norvežani planiraju povratak tek u 2025. godini; Estonci su ponovo izrazili želju za učešćem nakon uspešnog prošlogodišnjeg debija, dok su povratak na takmičenje odbacili Šveđani, Danci, Australijanci i Slovenci. Na juniorskoj evrovizijskoj sceni ponovo ćemo slušati Ukrajince i Irce.