ESC Potpourri Stars — 24 05 2024
Aktuelno ESC-potpourri

Španci i Finci u potrazi za novim predstavnicima. Slovenci sumnjaju u ispravnost glasanja publike

Još se sleže prašina oko takmičenja u Malmeu, a neke zemlje su se već odlučile da se posvete narednom takmičenju. Sa druge strane jedna zemlja zahteva od EBU-a detaljnja objašnjenja svih ovogodišnjih kontroverzi. Tu su naravno i ona pitanja da li će se zemlje koje se ove godine nisu takmičile ikada i vratiti na takmičenje. Među svim ovim vestima se nalazi i vest o plemenitosti ovogodišnjeg vicešampiona Evrovizije.

Ovo je dokaz da se evrovizijska sezona još ne završava, jer nova već počinje.

Finci već razmišljaju o narednom učešću

Tek što se takmičenje u Malmeu završilo, a Finci zauzeli skromno 19. mesto, ova zemlja je već objavila planove za naredno takmičenje. Konkurs za tradicionalni izborni festival Uuden Musiikin Kilpailu biće otvoren od 19. do 25. avgusta. Specijalan žiri će preslušati sve pristigle kompozicije i izabrati finaliste, a detalji o samom formatu takmičenja biće objavljeni u narednim mesecima.

Vlada Bosne i Hercegovine želi povratak na Evroviziju

Bosna i Hercegovina se ne takmiči na Evroviziji od 2016. godine zbog duga prema EBU od čak šest miliona evra. Lejla Babović sa nacionalne televizije BHRT je u jednom svom intervjuu istakla da ovaj emiter ne može da se takmiči zbog toga što plaćanje televizijske pretplate u ovoj zemlji nije zakonski regulisano. Osim neučešća na Evroviziji BiH nema pravo na korišćenje bilo kog sadržaja koje ima veze sa EBU. Kako Babović navodi u čitav ovaj slučaj se umešao i ministar za transport i komunikaciju kako bi se ova zemlja što pre vratila na takmičenje uz ideju da sama vlada nekako pokrije taj dug. BiH bi se tako vratila već naredne godine, ako se za to ukaže prilika, ali ipak ovo takmičenje za ovu zemlju ostaje skupo zbog svih troškova koje iziskuje.

Baby Lasagna se odrekao novčane nagrade

Hrvatska vlada je bila veoma ponosna na veliki uspeh svog evrovizijskog predstavnika Marka Purišića, te je odlučila da ovog talentovanog momka nagradi sa 50000 evra, a sve zbog sjajne promocije svoje zemlje na ovom takmičenju. Ipak, evrovizijski vicešampion se odrekao ovog novca ističući da ne može da prihvati ovaj novac zato što bi on mnogim drugim ljudima i organizacijama bio korisniji. On je tražio da se taj novac uputi dvema bolnicama “Mladen Ćepulić” i KBC Zagreb. Zaposleni u pomenutim ustanovama su se zahvalili na ovom gestu, a lepe reči o pevaču imao je i hrvatski premijer.

RTVSLO dovodi u pitanje glasove gledalaca u Sloveniji

RTVSLO je na svom zvaničnom sajtu pozvao EBU da proveri glasove gledalaca u Sloveniji. Nacionalni slovenački emiter da se ispitaju tačni podaci glasanja u ovoj zemlji zbog velikog broja glasača koji do sada nisu bili aktivni. Takođe, ovaj emiter od EBU-a zahteva objašnjenje diskvalifikacije Holandije, da li je zvanični sponsor takmičenja imao bilo kakav uticaj na samo takmičenje i zbog čega je ustanovljeno glasanje tzv. ostatka sveta. Sve ovo je uzrokovano brojnim kontroverzama na takmičenju u Malme, kao i nezadovoljstvom brojnih delegacija učesnika koji su u nekim trenucima pretili i povlačenjem. Ostaje nam da vidimo da li će Slovenija dobiti odgovor od EBU i da li će još neka zemlja pokrenuti ova pitanja.

Španci otvorili konkurs za novog predstavnika

Iako se u Malmeu nisu dokopali nekog zavidnog rezultata, Španci su već okrenuti narednom takmičenju i u ovoj zemlji je već otvoren konkurs za novi Benidorm Fest koji će trajati do 10. oktobra. Pravila konkursa su sledeća: solo izvođači moraju biti državljani Španije ili njeni stanovnici; a ako je grupa u pitanju bar 50 procenata grupe mora da ispunjava prethodno navedene uslove, a to važi i za autore pesama; odnosno da bar jedan autor mora imati veze sa Španijom; pesma u sebi mora sadržati bar jedan od oficijalnih jezika u Španiji, a procenat dozvoljenih stranih reči je do 40 posto; pesma treba da taje oko 3 minuta i može biti diskvalifikovana ukoliko krši bilo koje navedeno pravilo. Stručni panel će po završetku konkursa izabrati 16 numera za festival, kao i šest rezervi.

Turska se ne vraća uskoro na Evroviziju

Predsednici zemalja obično imaju pametnijeg posla, ali eto povremeno stignu da komentarišu i Evroviziju. Turski predsednik Erdogan je u jednom svom intervjuu nazvao Pesmu Evrovizije sramotnim i korumpiranim takmičenjem koje nanosi štetu tradicionalnoj porodici, dok je pobednika Nema, koji se deklariše kao nebinarna osoba, naveo kao očigledan primer te sramote i korupcije.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.