JESC Potpourri Stars — 13 06 2024
Aktuelno ESC-potpourri

DPE 2024 | Bez Srbije u Madridu

Na dečjoj Evroviziji u Madridu drugu godinu zaredom nećemo gledati predstavnika Srbije, ali zato u „potpuriju“ donosimo kako se za takmičenje pripremaju domaćini Španci, Holanđani, Ukrajinci, Makedonci, Poljaci i Irci.

Bez predstavnika Srbije u Madridu

U razgovoru za portal ESC Plus, urednica programa na RTS Olivera Kovačević izjavila je da Srbija neće učestvovati ove godine na dečjoj Evroviziji iz ekonomskih razloga kako bi sva svoja dobra usmerili na takmičenje za Pesmu Evrovizije. Podsetimo, naša zemlja se pod tim imenom na dečjoj Evroviziji prvi put pojavila 2006. i do 2022. zabeležila je 14 učešća. Najbolji plasmani su nam dva 3. mesta iz 2007. i 2010. godine.

Španci krenuli u potragu za predstavnikom

I treću godinu zaredom, španski emiter RTVE svog putnika za dečju Evroviziju odrediće putem javne audicije, zakazane za sredinu jula. Konkurs je otvoren 14. maja i zainteresovani mališani uzrasta između 9 i 14 godina pravo da šalju prijave imaće do 3. jula. Takmičarska kompozicija za izabranog izvođača takođe će interno biti izabrana i biće u skladu sa stilom izvođača izabranog da ode na Evrosong. Pesma će biti prezentovana u septembru zajedno sa spotom.

Junior Songfestival na programu 21. septembra. Određeno devet finalista

Holandski emiter AVROTROS objavio je da će njihov predstavnik biti određen 21. septembra putem festivala Junior Songfestival, koji će ponovo biti održan u Roterdamu. Nakon dva kruga audicija, određeno je sledećih devetoro mališana koji će se boriti za put u Madrid podeljeni u četiri formacije:

 • Ruben (14 godina starosti)
 • Saïda (13 godina starosti)
 • Miucha (11 godina starosti)
 • Dunyah (13 godina starosti)
 • Chiara (13 godina starosti)
 • Inkar (11 godina starosti)
 • Niek (12 godina starosti)
 • Veronika (12 godina starosti)
 • Hidde (13 godina starosti)

Poljaci u tajnosti izabrali 21 učesnika Szanse na sukces

Kao i svaki put od 2019, Poljaci će svog evrovizijskog predstavnika odrediti putem televizijskog festivala Szansa na sukces — Eurowizja Junior 2024. Televizija Poljska je audiciju za festival organizovala 26. maja i u tajnosti odredila 21 učesnika selekcije. Više detalja o organizaciji biće objavljeno u danima pred nama.

Irci skraćuju broj učesnika svoje selekcije

U Irskoj se trenutno realizuje snimanje selekcije Junior Eurovision Éire, koja će biti emitovana na jesen. Ostaće na snazi isti format kakav važi od 2019. godine, s razlikom što ćemo u borbi za Evrosong ove godine gledati 10 mališana iz te države.

Ponovo interni izbor za Makedonce

Makedonski emiter MRT svog aduta za Madrid odrediće 19. juna putem audicije. I pesma za pobednika isto će internim putem biti određena. Prijave za zainteresovane učesnike bile su otvorene 3. juna.

Ukrajinci otvorili konkurs za nacionalno finale

Ukrajinski emiter Suspilne je 5. juna otvorio konkurs za novo nacionalno finale putem kojeg će biti određen naredni juniorski evrovizijski učesnik iz te države. Za razliku od prethodne godine, učesnici mogu da izaberu žele li da se prijave sa originalnom pesmom ili bez nje. Konkurs traje do 25. jula. Od pristiglih prijava, biće odabrano 15 za tzv. „Zvezdanu školu“ putem koje će se kandidati obučavati za scensko i vokalno usavršavanje, odakle će za televizijsko finale biti odabrano šest pesama. Veliko finale biće održano tokom septembra u formi onlajn-takmičenja, a odluku o pobedniku donosiće gledaoci i tročlani žiri.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Kada smo videle ovu vest smo se razočarale. Iskreno skidam kapu Makedoncima koji već drugu godinu za redom učestvuju na DE a na evroviziji ne.
  @Nebitna osoba
  Stvarno sažaljevam sa tobom i moja drugarica isto koja je imala jaku želju da učestvuje nije mogla. Mada postoje i drugi festival na koje bi trebalo da probaš da se prijaviš <3

 • @ Nebitna osoba 🙂
  Nažalost, nisam iznenađen ovom odlukom. Više volim da pratim takmičenje, kada se i mi takmičimo. Još veća šteta je, što neće biti ni prenosa na RTS – u. Tako da nam ostaje, samo You Tube prenos.
  Ako Vas zanima ovakav vid takmičenja, možete da se prijave za: ,,Srbija u Ritmu Evrope” (gde deca predstavljaju svoj grad/opštinu i pevaju neku Evrovizijsku ili sličnu pesmu države iz Evrope, pobednik dobija putovanje u državu, čiju pesmu je pevao, dok ostali dobijaju iskustvo, prijatelje i nekoliko časova pevanja i plesa (to su pripreme pre takmičenja).
  Slažem se i za nedostatka dečjeg sadržaja, koji nam nedostaje (,,The Voice Kids” i sl. bi bili veoma poželjni, u Hrvatskoj uskoro počinje takvo takmičenje).
  Na kraju me čudi, da za ,,Dečju Evroviziju” nemaju novca, ali zato imaju za ,,Evrovizijsko takmičenje – mladih muzičara” gde smo se takmičili samo jedno (verovatno, je RTS imao NAREĐENJE koga da šalje preko “veze” na “turističko putovanje” o trošku građana)…

 • Iskreno jako sam tužna opet zbog ove odluke,izgleda da jedna generacije nikada neće imati priliku da ode na DPE ili barem da se prijavi na konkurs,i stvarno ne znam što nismo na prethodnim godinama barem više što bi se reklo,promovisali DPE jer vidim da neka deca stvarno žele da idu,(čak i naši bivši predstavnici hoću da izdvojim pogotovo su baš i pokušali da je promovišu dok su oni išli jer su imali lepo iskustvo i upoznali se sa drugim predstavnicima i napravili dosta novih prijatelja i uspomena i jednostavno DE je stvarno jedno lepo takmičenje tako da bezveze da više deca ne znaju za to),ili barem da budu deo te Evrovizijske familije( pogotovo evo mene, ja sam baš htela,evo punim ove godine 14 i ova godina mi je bila zadnja godina da dobijem šansu i da odem na DPE:/ ) jer nama deci je ovo odskok za Evroviziju ( i za jednostavno nastupanje na binama ako bi neki i hteli da se bave muzikom ),i za odrasle jer su slični,a plus neka pravila koja su uvek bila na Evroviziji npr nikad nisu ni postojala da DE,kao npr da ne sme da se glasa za svoju državu,a na DE je to uvek bilo,pa bi mi otišli na Dečju,vidimo kako bi to bilo,još i ako prođemo sa dobrim plasmanom,odemo na odraslu i više dajemo od sebe sve za pobedu,i koliko ja vidim da RTS ili čak ostale televizije nemaju mužičke emisije za decu,pogotovo barem neke kvizove ili tako nešto,i ako ima jako retko se nadju i nisu nešto popularni,mi je toliko žao,pogotovo kao jedno dete koje je uvek imala samopouzdanje da bude pred kamerama,ne stidi se kamere,i koje je skoro nikada nije imala jaku tremu dok ide da nastupi ( jer idem u mužičku pa imam koncerte plus sam išla i na glumu u školi tako da smo i imali neke predstave ) stvarno bi volela da idem ili barem da učestvujem na tim kvizovima ili mužičkim festivalima ili takmičenja,a i pogotovo imam drugare koje bi isto želeli da idu ali jednostavno skoro ni nema izbora za to,a ako se pitate što ne idemo na Pinkove Zvezdice,moji roditelji mi jednostavno ne daju i njihovi jer uglavnom ne gotive Pink:/ Tako da i ako moja generacija evo nije dobila barem tu zadnju šansu da se prijavimo i da odemo,nadam se barem za još minimum godinu i dve se vratimo i da buduća deca koja će možda predstaviti Srbiju na DE da daju sve od sebe i da naprave Srbiju ponosnom jer imamo dosta talentovane dece i to puno,i da možda ako se i to desi,da i jednom donesemo kući pobedu:)