ESC Potpourri Stars — 13 06 2024
Aktuelno ESC-potpourri

Italijani i Belgijanci već krenuli u pripreme za Švajcarsku. NDR nastavlja da organizuje nemačku selekciju

Nakon jedne poduže pauze ponovo smo sa vama i samim tim donosimo vam vesti u vezi sa pripremama za narednu Evroviziju, koja će biti organizovana u Švajcarskoj.

U toj oblasti prednjače Italijani, Belgijanci, Nemci i Albanci.

Carlo Conti novi umetnički direktor i voditelj Sanrema. Izvođači se ponovo dele u dve kategorije

Posle Claudija Baglionija (2018. i 2019) i Amadeusa (2020-2024), poziciju umetničkog direktora i glavnog voditelja Sanrema preuzeće poznato TV lice Carlo Conti, koji se na tim funkcijama već nalazio između 2015. i 2017. godine. Nedavno je govorio i o prvim promenama koje će preduzeti kao umetnički direktor festivala, a to je da će vratiti podelu izvođača na kategorije Big i Nouve proposte, kao i da će sve kompozicije biti u trci za nagrade tokom pet februarskih takmičarskih večeri. Najavio je i da će pobednik kategorije Nouve proposte, namenjene mladim nadama, biti objavljen tokom četvrte večeri, namenjene izvođenju obrada poznatih pesama.

Za sada nije poznato kako će ove promene uticati na izbor italijanskog evrovizijskog predstavnika. Podsetimo, kad god su Italijani koristili Sanremo za odabir evrovizijskog predstavnika od povratka na evrovizijsku scenu 2011, prve tri godine su italijanskog predstavnika proglašavali na osnovu dodeljene specijalne nagrade, od 2015. do 2018, kao i 2020. i 2021, na evrovizijsku scenu išli su pobednici kategorije Big, dok 2019, i u periodu 2022-2024, izvođači nisu bili podeljeni u kategorije, već su bili u ravnopravnoj trci za Evrosong.

Belgijanci neće praviti javni konkurs za Eurosong 2025

Belgijski emiter VRT objavio je da će selekcioni festival za Švajcarsku, Eurosong 2025, biti organizovan po istom principu kao i 2023. godine, a to je da neće biti javnog konkursa za selekciju pesama, kao i da će odabrani izvođači biti zamoljeni da pripreme po dve pesme kako bi bila određena jedna sa kojom će se predstaviti publici na finalnoj večeri. Više detalja o ovom festivalu biće poznato u narednom periodu.

NDR nastavlja sa organizacijom nemačke selekcije

Iako se pričalo da će NDR prestati sa organizacijom Evrovizije nakon 2024, ipak je naveden emiter odlučio da ostane u evrovizijskoj priči i naredne sezone. Način na koji će biti selektovan nemački putnik za Švajcarsku biće objavljen naknadno.

Elhaida Dani nova umetnička direktorka Festivali i Këngësa

Albanski emiter RTSH objavio je da će evrovizijska učesnica iz 2015, Elhaida Dani, biti nova umetnička direktorka Festivali i Këngësa za nadolazeće decembarsko 63. izdanje. Još u maju najavljeno je da će festival ponovo imati četiri večeri, a jedno njih, revijalno veče nostalgije, biće posvećeno evrovizijskim hitovima izvedenim u prethodnih 20 godina, i to povodom 20 godina od prvog pojavljivanja Albanaca na evrovizijskoj sceni.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.