ESC Serbia and Kosovo
Aktuelno Zanimljivosti

Kosovo i Evrovizija | Da li je realistično?

Generalni direktor Radio-televizije Kosova Shkumbin Ahmetxhekaj je poslao pismo Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), zahtevajući pozivnicu za učešće Kosova na Evroviziji 2025. Da li je to realistično?

Istorija

Pogledajmo prvo istoriju Kosova na takmičenju. Kosovo je kao deo Srbije i samim tim Jugoslavije učestvovalo na Evroviziji od 1961, kada je Jugoslavija na takmičenju imala svoj debi. Jugoslavija je svoje pesme birala kroz nacionalno finale pod imenom Jugovizija, a prvi učesnik emitera iz Prištine pojavljuje se na ovom takmičenju 1963. godine, Anica Zubović sa pesmom Trinaest dana do…

Kao i sve pesme makedonskog, a i vojvođanskog emitera, kosovski emiter ni jednom nije uspeo da odnese pobedu na Jugoviziji. Ipak, Viktorija (Snežana Mišković), koja je sa Kosova, bila je deo grupe „Aska“ koja je predstavljala Jugoslaviju 1981, na Jugoviziji nastupajući ispred RTV Beograda.

Kosovo je prvi put proglasilo nezavisnost u septembru 1991, ali je RTV Priština ipak imala predstavnike na Jugoviziji 1992, poslednjoj održanoj.

Od tada, više izvođača sa Kosova je predstavljalo Srbiju i Albaniju na Pesmi Evrovizije, kao što su Rona Nishliu (2012), Nevena Božović (2013; 2019), Lindita Halimi (2017) i Albina i porodica Kelmendi (2022).

Prethodni pokušaji

Po proglašenju nezavisnosti od Srbije 2008, Kosovo je više puta pokušalo da se priključi Pesmi Evrovizije. Već 2008, Radio-televizija Kosova (RTK) pokušava da uđe u EBU i da se priključi Evroviziji 2009, ali bez rezultata. Ipak, 2011. godine, EBU je pozvao Kosovo da učestvuje na takmičenju Evrovizijskih mladih plesača. Godine 2013, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je da misli da će RTK postati aktivan član EBU na vreme, kako bi se priključilo takmičenju 2014, ali se to nije desilo. Selimi je takođe 2015. tvitovao da će Kosovo učestvovati 2016. godine bez objašnjenja kako, što je EBU osporio. Godine 2016, RTK je razgovarao sa EBU o mogućem članstvu i učešću na takmičenju, ali se to nije desilo. Ovaj trend pokušaja debitovanja na takmičenju se nastavio do 2020. godine, kada je EBU glasanjem ponovo potvrdio da je preduslov za članstvo u EBU članstvo u Internacionalnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU). Nade Kosova za ulazak u EBU su ponovo oživele kada su beloruski i ruski članovi EBU izbačeni iz unije 2021. i 2022. godine tim redom, što je smanjilo broj delegata u EBU koji su se protivili promeni pravila za pridruživanje, a samim tim i njihovom pridruživanju.

RTK je prvi put emitovao Pesmu Evrovizije 2010. godine, onda nije 2011—2015, a ponovo počinje prenose Evrovizije 2016. i od tad emituje takmičenje svake godine, uključujući i specijalan program „Evrovizija: Neka Evropa obasja svetlošću“ (Eurovision: Europe shine a light) 2020. godine.

Uslovi učešća

Da bi neki emiter postao aktivan član EBU, a samim tim dobio automatski poziv na učešće na Pesmi Evrovizije, mora da ispuni dva uslova:

  1. država emitera mora da bude ili unutar Evropske radiodifuzne zone (EBA), ili članica Saveta Evrope (Kosovo ispunjava prvi uslov, svojim geografskim položajem unutar EBA);
  2. država emitera mora da bude članica ITU (Kosovo ne ispunjava ovaj uslov).

Kako bi neka država bila deo ITU, ona mora da bude priznata od strane Ujedinjenih nacija (UN) ili da njeno članstvo izglasa 2/3 članica ITU, a sve članice UN su članice ITU i obrnuto, čineći ovaj uslov teško dostižan državama koje nemaju priznanje UN.

Učešće 2025?

RTK je krajem 2023. godine organizovao Festivali i Këngës (FiKK), takmičenje istog imena kao i albansko (FiK) koje se održava više od 60 godina, a koje Albanija koristi kao izbor svoje pesme za Evroviziju, u nadi da će se FiKK ubuduće koristiti kao izbor kosovske pesme za Evroviziju. EBU je pohvalio ove napore RTK, a FiKK će se održati po drugi put, verovatno krajem ove godine.

Iako je članstvo u EBU teško dostižno za RTK, Referentna grupa Pesme Evrovizije, koja vodi takmičenje, odobrava promene na Evroviziji i slično, ima pravo da na takmičenje pozove države koje nisu aktivne članice EBU. Zato je generalni direktor Radio-televizije Kosova Shkumbin Ahmetxhekaj u svom pismu 6. juna od EBU tražio pozivnicu za Kosovo da učestvuje na Pesmi Evrovizije.

Iz mog ugla (Stevan Ljuština)

Da li će Kosovo učestvovati na Evroviziji 2025?

Ne. Iako bi EBU trenutno rado primio nove članice na takmičenje, koje je postalo veoma skupo izbacivanjem Rusije, a kako bi se smanjila cena učešća, trenutni uragan oko takmičenja i prihvatanja da se pojavi Izrael 2024, kao i zbog pratećih skandala u bekstejdžu ove godine, čine donošenje bilo kakvih nepovezanih kontroverznih odluka malo verovatnim. Takmičenje već stoji na tankim nogama, a prihvatanje Kosova bi još više uzdrmalo medijsku sliku Evrovizije, naročito u državama koje ne priznaju Kosovo, primarno u Srbiji i Španiji. Kosovo nije tema oko koje se publika u Evropi polarizuje, tako da njegovo uključivanje ne bi donelo dovoljno benefita u odnosu na to koliko bi donelo problema.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.