ESC Trophy
Trofej namenjen pobedniku Pesme Evrovizije, u ovakvom obliku se dodeljuje od 2008.
Aktuelno Evrovizija 2024

Evrovizija 2025 | EBU najavio ništa

Prvog jula EBU je objavio da je nezavisna istraga sprovedena za 2024. godinu i njene kontroverze završena, te da će se raditi na greškama identifikovanim u Malmeu 2024.

Jedine konkretne promene najavljene za sad su uspostavljanje dva nova položaja, „Direktor Evrovizije“, na kom sedi osoba koja se brine za dobrobit takmičenja, dok se osniva i uloga „Predvodnika evrovizijskog brenda i komercijale“. Direktor će biti nadređeni supervizoru i predvodniku brenda i komercijale, tako da se čini da će Martin Österdahl od sad biti u drugom planu. Nadležni direktor biće zamenik generalnog direktora EBU.

EBU se obavezao na poboljšanje u 3 oblasti:

  • vođenje takmičenja – da će biti transparentniji u donošenju odluka, uključujući spisak država učesnica takmičenja, da će se pobrinuti da mišljenja širokog spektra emitera članica budu uvažena, kao i da se zna odgovornost svih članova evrovizijskog tima, predsednika delegacija i izvođača koji učestvuju;
  • bezbednost i menadžment rizika – poboljšanje razumevanja pravila Evrovizije kod svih učesnika takmičenja (sponzora, učesnika, emitera), kao poboljšanje razumevanja istih, sa fokusom na pojednostavljivanje i konsolidaciju pravila. Radi se i na poboljšavanju bezbednosti i sajber-bezbednosti;
  • stvaranje takmičenja u kom će uživati celokupna publika sa visokim angažmanom publike – ovo će se ostvarivati kroz saradnju sa fan grupama, influenserima i medijima.

U intervjuu za časopis Variety, zamenik generalnog direktora EBU Jean Philip De Tender kaže da se sad u konsultaciji sa ekspertima i emiterima raspravlja kako će se osigurati dobrobit takmičara, kroz osnivanje još jedne pozicije zadužene za to, ili na neki drugi način, kao i da mora da se radi na boljoj pripremi takmičara za scenu i za sve što ona nosi. Tvrdi i da Evrovizija mora da ostane događaj bez prisustva politike, spominjući proteste protiv učešća Izraela.

Trenutno, nije najavljeno ništa konkretno vezano za to kako će se takmičenje poboljšati, kao i da li će Izraelu biti dozvoljeno učešće. Čini se da je holandski emiter AVROTROS zadovoljan izveštajem, iako su ranije stavili upitnik na učešće 2025. kao 6. po redu članica EBU po doprinosu posle velike petorke. Sam izveštaj je verovatno dostupan (barem za sad) samo emiterima i EBU, tako da ostaje da sačekamo novosti.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.