ESC Potpourri Stars — 09 07 2024
Aktuelno ESC-potpourri

BHRT rasprodaje imovinu zarad otplate duga. Italijani skraćuju broj učesnika Sanrema

U svetu priprema za Švajcarsku donosimo vam kako se za 69. takmičenje pripremaju domaćini Švajcarci, BiH, Španci, Italijani i Luksemburžani.

BHRT rasprodaje deo imovine zarad otplate duga

Nastavljaju se crni dani bh. emitera BHRT zbog odluke sarajevskog opštinskog suda da do 25. septembra rukovodstvo mora da rasproda deo imovine kako bi otplatio dug prema Evropskoj radiodifuznoj uniji. Dug BHRT-a prema EBU iznosi 8,1 milion švajcarskih franaka (8.36 miliona evra), a BHRT poseduje devet nekretnina u iznosu od 81,97 miliona švajcarskih franaka (84,6 miliona evra).

BHRT je uložio žalbu na naveden sudski nalog i osporio iznos žalbe. Ukoliko BHRT na ovakav način bude uspeo da otplati dug prema EBU, navedenom emiteru bi se otvorila prilika da se prvi put nakon 2016. pojavi na evrovizijskoj sceni.

Španci odlučuju 1. februara

Španski emiter RTVE objavio je prve detalje u vezi sa četvrtim Benidorm Festom. Ono što je najbitnije jeste da ćemo na španskom selekcionom festivalu za Evrosong ponovo slušati 16 pesama, koji će se za put u Švajcarsku boriti kroz dva polufinala 28. i 30. januara i finale 1. februara. Konkurs za nove takmičarske kompozicije je u toku i trajaće do 10. oktobra. Uz oproban komisioni trio: Rayden, Pablo Cebrián i Tony Sánchez-Ohlsson, sud o pesmama davaće i glumica, plesačica i pevačica Beatriz Luengo. Uz pesme sa javnog konkursa, u obzir će doći i numere napravljene na tajnom muzičkom kampu, koji će i ovog puta biti zatvorenog tipa, ali se ne isključuje mogućnost da poziv za kamp postane javnog tipa u narednim godinama.

U odnosu na prethodna tri izdanja, rezultati polufinalnih nadmetanja neće biti objavljeni pre završetka finalne večeri, već će 28. i 30. januara nasumičnim redosledom biti objavljena imena osam finalista. Još jedan novitet je u tome što će glasanje publike biti potpuno besplatno i odvijaće se isključivo putem namenski napravljene aplikacije za Android uređaje.

U toku je konkurs za Luxembourg Song Contest 2025. I Austrijanci krenuli u potragu za idealnom pesmom.

Luksemburški emiter RTL 1. jula otvorio je konkurs za drugo izdanje selekcionog festivala Luxembourg Song Contest, koji će se odvijati do 6. oktobra. Kao i prošle sezone, biće organizovane audicije na kojima će međunarodni stručni žiri selektovati određen broj kandidata za finalno veče. Uslovi konkursa su nepromenjeni, a prijave se odvijaju na eurovision.rtl.lu.

U potragu za idealnom evrovizijskom pesmom krenula je i austrijska delegacija, koja je dala rok autorima i izvođačima da svoje predloge podnesu do 15. septembra. Kao i svaki put od 2017, svog predstavnika odrediće interno.

Švajcarci ostaju verni internom izboru. Konkurs se otvara 8. avgusta

Naredni domaćini Evrovizije ostaće verni internom mehanizmu odabira pesme i izvođača, koji će se odvijati po pravilima ustanovljenim 2019. godine. Prijave će se odvijati od 8. do 22. avgusta.

Što se tiče Švajcaraca, u konkurenciji za domaćina nalaze se četiri grada: Cirih, Bern (podneo kandidaturu u ime njegovog obližnjeg grada Bila), Bazel i Ženeva. Očekuje se da bi grad domaćin mogao biti imenovan krajem leta ili početkom jeseni.

Objavljen je i rukovodilački tim Evrovizije 2025, u kojem će funkciju izvršnih producenata obavljati Reto Peritz i Moritz Stadler, dok će u produkciji Evrosonga 2025. učestvovati i oprobani Šveđanin Christer Björkman.

Sanremo 2025 od 4. do 8. februara

Nakon što je poznati voditelj Carlo Conti imenovan za novog umetničkog direktora i voditelja Sanrema, najavio je da će vratiti podelu učesnika na kategorije Big i Nouve proposte. Poznato je da će festival biti održan između 4. i 8. februara, kao i da na narednoj najvećoj italijanskoj muzičkoj svetkovini nećemo slušati više od 24 izvođača.

Organizacija Sanrema 2025 biće koncipirana na sledeći način:

  • 4. februar | prvi put svoje pesme izvode sva 24 odabrana učesnika, i na kraju večeri se slučajnim redosledom objavljuju imena pet najbolje rangiranih;
  • 5. i 6. februar | drugi put svoje pesme izvode dve grupe po 12 izvođača, i na kraju te dve večeri biće objavljeni pet najbolje rangiranih iz obeju grupa;
  • 7. februar | 24 selektovana učesnika izvode obrade po svom izboru, bilo samostalno ili u duetu sa nekim izvođačem. Na toj večeri neće biti pobednika, ali rezultati neće biti pridodati onima sa prethodne tri večeri;
  • 8. februar | ponovo će se na sceni naći svih 24 finalista, koji će ponoviti izvođenja svojih takmičarskih pesama. Biće kombinovani rezultati iz prve tri večeri sa petom i na taj način dobiće se lista pet superfinalista. Ukoliko budu želeli, superfinalisti ponovo će izvesti svoje pesme, a pobednika će odrediti žiri i gledaoci.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.