Dečja Evrovizija 2003 | Kopenhagen

Decja Evrovizija 2003Glavni grad Danske Kopenhagen bio je domaćin prve Dečje pesme Evrovizije. Na takmičenju je učestvovalo 16 država, a pobedu je odneo predstavnik Hrvatske Dino Jelusić, koji je pevao pesmu Ti si moja prva ljubav.

Još 2000. godine nacionalna televizija Danske Danmarks Radio (DR) organizovala je takmičenje pesama za decu u Danskoj. Naredne, 2001. godine održano je još jedno takvo takmičenje, da bi se 2002. godine takmičenje proširilo na Skandinavsko poluostrvo. Scandinavian Song Festival održan je 2002. godine, a učestvovale su Danska, Norveška i Švedska. Evropskoj radiodifuznoj uniji se veoma dopala ideja, preuzela je takmičenje s ciljem proširenja na celu Evropu i već 2003. godine održan je prvi dečji Evrosong čiji je radni naziv u početku bio Eurovision Song Contest for Children (Pesma Evrovizije za decu).

Kako je Danska već imala iskustva u organizovanju ovog dečjeg festivala, bilo je prirodno da EBU prvu organizaciju upravo ponudi Danskoj i televiziji DR. Takmičenje je održano 15. novembra u dvorani Forum Copenhagen. Domaćini i voditelji programa bili su Kamilija Otesen (Camillia Ottesen) i Rami (Ramee), a u revijalnom delu programa nastupale su grupe „Busted“ i „Sugababes“.

Pravo nastupa imala su deca uzrasta od osam do 15 godina, a pesme su morale da budu otpevane na maternjem jeziku u celosti, u trajanju do tri minuta. Broj izvođača na sceni bio je limitiran na osam.

Zvaničan logotip predstavljen je siluetom raspevane devojčice, sa ispisom zvaničnog naziva takmičenja. Ovaj motiv korišćen je na logotipima dečjeg Evrosonga sve do 2008. godine, kada je odbačen. Osim toga, festival u Kopenhagenu nije imao svoj slogan, ali se već od naredne godine to promenilo jer su nacionalni emiteri, organizatori takmičenja, usvojili preporuku EBU da svako evrovizijsko takmičenje treba da ima svoj vizuelni identitet u formi logotipa i slogana.

O pobedniku prvog dečjeg Evrosonga odlučivali su isključivo glasovi publike. Taj model preslikan je s Pesme Evrovizije, budući da je u tom periodu televouting bio forsiran sistem glasanja. Ipak, narednih godina upravo će Dečja pesma Evrovizija poslužiti kao „test“ takmičenje na kojem će se primenjivati razni načini glasanja i druge promene pravila, kasnije usvajane i na „velikom“ Evrosongu.

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je poene 1—8, a onda 10 i 12.

Slovačka nacionalna televizija SVT i nemačka ARD izrazile su interesovanje za učestvovanjem. Bili su čak uključeni u proces žrebanja za redosled nastupanja u slučaju da odluče da učestvuju, međutim prvo izdanje dečjeg Evrosonga ostalo je bez njihovih predstavnika. Takođe je finski nacionalni emiter YLE pokazao zainteresovanost, ali je na kraju samo prenosio takmičenje.

Umesto njih, svoje takmičarske pesme poslale su Poljska, Kipar i Belorusija.

Pored finske nacionalne televizije, pravo da prenose takmičenje imali su i nemački dečji kanal KI.KA, te nacionalne televizije Estonije — ETV, Australije — SBS, i Srbije i Crne Gore — RTS i RTCG.

Dečja pesma Evrovizije u Kopenhagenu bila je prvo evrovizijsko takmičenje koje je emitovano u HD 16 : 9 rezoluciji, a EBU je izdao i zvaničan CD.

Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Hrvatska Dino Jelusić Ti si moja prva ljubav 134
02 Španija Sergio Desde el cielo 125
03 UK Tom Morley My song for the world 118
04 Belorusija Volha Satsiuk Tantsui 103
05 Danska Anne Gadegaard Arabiens drøm 093
06 Belgija X!NK De vriendschapsband 083
07 Malta Sarah Harrison Like a star 056
08 Grčka Nicolas Ganopoulos Fili gia panta 053
09 Letonija Dzintars Čīča Tu esi vasarā 037
10 Rumunija Bubu Tobele sunt viaţa mea 035
11 Holandija Roel Mijn ogen zeggen alles 023
12 Makedonija Marija & Viktorija Ti ne me poznavaš 019
13 Norveška 2U Sinnsykt gal forelsket 018
14 Kipar Theodora Rafti Mia efhi 016
15 Švedska The Honeypies Stoppa mig 012
16 Poljska Kasia Żurawik Coś mnie nosi 003