Dečja Evrovizija 2004 | Lilehamer | Bright Nordic Winter Nights

Decja Evrovizija 2004Norveški gradić Lilehamer bio je domaćin druge Dečje pesme Evrovizije. Učestvovalo je čak 18 zemalja, dve više nego prethodne godine, a pobedila je Španija s numerom Antes muerta que sencilla koju je izdovila Marija Izabel.

Prvobitno je planirano da se takmičenje održi u Mančesteru, ali je televizija ITV povukla svoju kandidaturu zbog finansijskih poteškoća. Potom je događaj premešten u Zagreb, međutim HRT je navodno prevideo činjenicu da je dvorana u kojoj je trebalo da se održi festival zauzeta u vreme predviđeno za dečji Evrosong. Na kraju je EBU ponudio norveškom javnom servisu NRK da organizuje takmičenje, što su Norvežani i prihvatili.

Pravo nastupa imala su deca uzrasta od osam do 15 godina, a pesme su morale da budu otpevane na maternjem jeziku u celosti, u trajanju do tri minuta. Broj izvođača na sceni bio je limitiran na osam.

Takmičenje je održano 20. novembra u dvorani „Hokons“ (Håkons Hall Sport Centre), koja je bila domaćin hokejaškim utakmicama za vreme održavanja Zimskih olimpijskih igara 1994. godine. Voditelji i domaćini bili su Stijan Barsnes Simonsen (Stian Barsnes Simonsen) i Nađa Hasnaui (Nadia Hasnaoui), kasnije jedan od voditelja Evrosonga u Oslu 2010. godine. U revijalnom delu programa nastupio je dečački bend „Westlife“.

Francuska i Švajcarska debitovale su na ovom takmičenju. Zanimljivo je da je Švajcarcima to bilo jedino učešće do sada, dok se Francuska već naredne povukla, ali se odlučila na povratak tek 14 godina kasnije, 2018. u Minsku. Isto se dogodilo i s Poljskom, koja je svoj povratak realizovala tek 2016.

Nemačka i Izrael su izrazili želju da učestvuju, takođe i Irska, ali su na kraju ove zemlje odustale od učestvovanja.

Način glasanja ostao je isti i pratio je aktuelni trend tih godina i na „velikoj“ Evroviziji. O pobedniku je odlučivao samo glas publike, a svaka zemlja učesnica dodeljivala je standardne evrovizijske poene: 1—8, a onda 10 i 12.

Sasvim slučajno, na prve tri pozicije nakon glasanja, našle su se iste zemlje kao i 2003. Ovog puta, Španija je bila ta koja je odnela pobedu zahvaljujući fantastičnoj devetogodišnjoj devojčici po imenu Marija Izabel (María Isabel), koja je svojom pesmom i svojim izvođenjem mogla parirati i mnogo iskusnijim pevačima na velikoj Pesmi Evrovizije. Marija Izabel je nakon pobede dospela na liste hit singlova ne samo u Španiji i Francuskoj već i u Skandinaviji, Italiji i Latinskoj Americi.

Procenjeno je da je ovaj šou pratilo preko 100 miliona gledalaca, a prava na TV prenos obezbedilo je 20 zemalja, među kojima i SAD.

Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Španija María Isabel Antes muerta que sencilla 171
02 UK Cory Spedding The best is yet to come 140
03 Hrvatska Nika Turković Hej mali 126
04 Rumunija Noni Răzvan Ene Îţi mulţumesc 123
05 Danska Cool Kids Pigen er min 116
06 Francuska Thomas Pontier Si on voulait bien 078
07 Makedonija Martina Siljanovska Zabava 064
08 Kipar Marios Tofi Onira 061
09 Grčka Secret Band O palios mou eaftos 048
10 Belgija Free Spirits Accroche-toi 037
11 Holandija Klaartje & Nicky Hij is een kei 027
12 Malta Young Talent Team Power of a song 014
13 Norveška @lek En stjerne skal jeg bli 012
14 Belorusija Egor Volchek Spjavajce sa mnoju 009
15 Švedska Limelights Varför jag? 008
16 Švajcarska Demis Mirarchi Birichino 004
17 Letonija Mārtiņš Tālbergs & C-Stones Juniors Balts vai melns 003
17 Poljska KWADro Łap życie 003