Dečja Evrovizija 2005 | Haselt | Let’s Get Loud

Decja Evrovizija 2005Belgijski gradić Haselt, nadaleko poznat po čuvenoj belgijskoj čokoladi, ugostio je učesnike treće po redu Dečje pesme Evrovizije. Bivša zajednička država Srbija i Crna Gora upisala je svoje prvo i poslednje učešće, a najbolja je na kraju bila predstavnica Belorusija Ksenija Sitnik.

U Haseltu su se okupila deca iz 16 zemalja, dve manje nego prethodne godine u Lilehameru, koja su zajedno proslavljala treću godišnjicu festivala i izvodila pesme koje su sami komponovali.

Pravo nastupa imali su klinci uzrasta od osam do 15 godina, a pesme su morale da budu otpevane na maternjem jeziku u celosti, u trajanju do tri minuta. Broj izvođača na sceni bio je limitiran na osam.

Takmičenje u Haseltu zajedničkim snagama i naporima organizovali su VRT i RTBF (flamanski i frankofonski javni emiteri u Belgiji). U konkurenciji za domaćinstvo treće po redu Dečje Evrovizije bilo je čak pet država, među kojima i HRT (Hrvatska) i AVRO (Holandija). Mesto dešavanja bila je Arena „Etijas“ (Ethias Arena), a ceo spektakl održao se 26. novembra pred oko 8500 gledalaca, uključujući i belgijskog princa Lorana. Iako je vani vladala snežna oluja, u dvorani je bilo veoma toplo i veselo.

Voditelji večeri bili su Marsel Vanthilt (Marcel Vanthilt) i Maurin Luis (Maureen Louys). Revijalni nastup priredila je svetski slavna trupa „Cirque du Soleil“ (Cirkus Sunca) koja je kasnije istim povodom predstavila svoj šou i na Evroviziji u Moskvi 2009. godine. Pored njih, na velelepnoj bini u Haseltu nastupila je i pobednica iz prethodne godine Marija Izabel (María Isabel).

Litvanija, Ukrajina i Gruzija izrazile su želju da učestvuju na takmičenju, ali su od te želje naknadno odustale, izuzev Gruzije koja je zakasnila sa podnošenjem prijave. Od takmičenja su, pak, odustale Švajcarska, Francuska i Poljska, dok je Kipar bio prinuđen da se povuče u poslednjem momentu jer je njihova pesma optužena da je plagijat. Ipak, to nije uticalo na njihovo pravo i mogućnost da glasaju. Nove zemlje na takmičenju bile su Rusija i Srbija i Crna Gora.

Jedini predstavnik zajedničke države, pre razdvajanja 2006. godine, bio je Filip Vučić iz Nikšića. On je pobedio s pesmom Ljubav pa fudbal na nacionalnom izbornom festivalu „Dečja pesma Srbije i Crne Gore“, održanom 29. septembra, u konkurenciji 18 takmičara, ali je u Belgiji osvojio tek 14. mesto.

Prvi izbor održan je u Studiju 8 Radio-televizije Srbije na Košutnjaku, u organizaciji RTS i RTCG, i u saradnji s Dečjim kulturnim centrom iz Beograda. Posle konkursa i obavljene selekcije, izabrano je 18 kompozicija koje su se našle na finalnoj večeri. O pobedniku je odlučio šestočlani žiri, koga je delegaro RTS i RTCG, kao i televizijska publika koja je glasala putem SMS-a, a koja se računala kao sedmi glas.

O pobedniku je odlučivao televoting, a svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je ustaljeno poene 1—8, 10 i 12. Od ove godine uvedena je praksa da svi učesnici neposredno pre početka glasanja dobiju po 12 poena, kako bi se izbegla mogućnost da neko ostane bez bodova.

U prilično uzbudljivom glasanju, pobedu je odnela desetogodišnja Ksenija Sitnik iz Belorusije.

Takmičenje iz Haselta pratili su gledaoci iz 19 zemalja, među kojima je bila i Australija.

Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Belorusija Ksenia Sitnik My vmeste 149
02 Španija Antonio José Te traigo flores 146
03 Norveška Malin Sommer og skolefri 123
04 Danska Nicolai Shake shake shake 121
05 Rumunija Alina Eremia Țurai! 089
06 Grčka Alexandros & Kalli Tora einai i seira mas 088
07 Holandija Tess Stupid 082
08 Makedonija Denis Dimoski Rodendeski baknež 068
09 Rusija Vladislav Krutskikh Doroga k solnstu 066
10 Belgija Lindsay Mes rêves 063
11 Letonija Kids4Rock Es esmu maza jauka meitene 050
12 Hrvatska Lorena Jelusić Rock baby 036
13 SCG Filip Vučić Ljubav pa fudbal 029
14 UK Joni Fuller How does it feel? 028
15 Švedska M+ Gränslös kärlek 022
16 Malta Thea & Friends Make it right! 018