Dečja Evrovizija 2006 | Bukurešt | Let the Music Play

Decja Evrovizija 2006Glavni grad Rumunije dobio je tu čast da organizuje četvrto izdanje Dečje pesme Evrovizije. Organizatori su bili presrećni zbog toga, a deca iz 15 država, uzrasta od 8 do 15 godina, okupila su se po drugi put u glavnom gradu jedne države.

HRT (Hrvatska) i AVRO (Holandija) po drugi put zaredom izgubile su bitku za dobijanje domaćinstva. Rumunski nacionalni emiter TVR je zajedno sa EBU organizovao takmičenje. Bio je to jedan veseo i vedar šou, iako se na sceni tokom programa pojavljivao čuveni Grof Drakula.

Manja dvorana „Polivalenta“ (Sala Polivalentă) bila je mesto dešavanja tog 2. decembra. Voditelji su bili Andrea Marin Banika (Andreea Marin Bănică) i mlada Joana Ivan (Ioana Ivan), dok se Andrej Mateju (Andrei Mateiu) pojavljivao u ulozi Grofa Drakule. Šou je između ostalih učesnika otvorio Mihaj Trajstariju (Mihai Trăistariu). On je šest meseci ranije predstavljao Rumuniju na Pesmi Evrovizije u Atini, gde je osvojio visoko 4. mesto sa pesmom Tornero, koja je postala veliki evropski hit. U revijalnom delu programa nastupila je pobednica iz prethodne godine Ksenija Sitnik (Ksenia Sitnik) i grupa plesača koja je izvodila mešavinu modernog i tradicionalnog rumunskog plesa; bivši rumunski predstavnici izveli su remiks svojih pesama sa Dečje Evrovizije.

Povratnik na festival bio je Kipar. Debitovali su Ukrajina i Portugalija, dok je Srbija prvi put nastupila kao samostalna zemlja. Našu zemlju predstavljala je grupa „Neustrašivi učitelji stranih jezika“ iz Aleksandrovca. Zauzeli su visoko 5. mesto sa pesmom Učimo strane jezike.

Te godine je RTS organizovao nacionalno takmičenje „Dečja pesma“ koje se održalo u Vršcu 1. oktobra. „Neustrašivi učitelji stranih jezika“ pobedili su zahvaljujući glasovima publike. Sastav su činili Aleksa, Aleksandar, Dalibor, Ilija i Stefan, učenici aleksandrovačke osnovne škole „Aca Aleksić“. Zanimljivo je da su im na dečjem Evrosongu u Bukureštu prateće vokale pevale tri devojčice iz Beograda: Blanka, Kasja-Katarina i Ksenija, koje su se s dečacima upoznale na samom izboru u Vršcu.

Nakon objavljenog konkursa na koji je pristiglo više od 100 dečjih radova, selekciona komisija odlučila je da se za nacionalno takmičenje uvrsti deset kompozicija. Kako je pravilnik nalagao, deca-učesnici uzrasta od 8 do 15 godina bila kompletni su autori kompozicija koje izvode.

Domaćini nacionalnog izbora bili su glumci Bojana Stefanović, Sofija Juričan i Miki Damjanović.

Crna Gora je tražila dodatno vreme da razmotri mogućnost učestvovanja, međutim na kraju su ipak povukli svoju ideju o tome. Švedski SVT, norveški NRK i danski DR odustali su od takmičenja iz različitih razloga, a jedan od njih je bio da je takmičenje počelo da nameće veliki pritisak na decu. Ova tri javna emitera organizovala su svoje takmičenje u Švedskoj — Melodi Grand Prix Nordic — baš kao i 2002. godine. Ipak, komercijalna švedska televizija TV4 odabrala je predstavnika za ovaj dečji Evrosong, pa je tako Švedska učestvovala na oba takmičenja.

Pored Danske i Norveške, od takmičenja su odustali Letonija (zbog nedostatka finasija) i Ujedinjeno Kraljevstvo, jer televizija koja je bila zadužena za izbor predstavnika nije bila zadovoljna postignutim rejtingom gledanosti. Saberi-oduzmi, 15 zemalja je ipak učestvovalo na takmičenju u Bukureštu.

Hrvatska radio-televizija poslala je svog predstavnika u Bukurešt, ali nije emitovala program u predviđenom terminu uživo ni na jednom raspoloživom kanalu javnog emitera. To je bio razlog da EBU kazni HRT, čime su čelnici ove kuće najavili da se povlače sa takmičenja ubuduće.

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je 1—7 poena, a onda 8, 10 i 12. O pobedniku je odlučivao glas publike.

Pobedu su odnele sestre Tolmačove (Tolmachevy), bliznakinje iz Rusije, koje su pevale pesmu Prolećni džez (Spring Jazz).

Osim zemalja učesnica, šou iz Bukurešta emitovan je i u Andori i u BiH, dok su Izrael i Australija emitovali snimak takmičenja.

Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Rusija The Tolmachevy Twins Vesenniy Jazz 154
02 Belorusija Andrey Kunets Noviy den 129
03 Švedska Molly Sandén Det finaste någon kan få 116
04 Španija Dani Te doy mi voz 090
05 Srbija Neustrašivi učitelji stranih jezika Učimo strane jezike 081
06 Rumunija New Star Music Povestea mea 080
07 Belgija Thor! Een tocht door het donker 071
08 Kipar Luis Panagiotou & Christina Christofi Agoria koritsia 058
08 Ukrajina Nazar Slyusarchuk Khlopchyk rock ‘n’ roll 058
10 Hrvatska Mateo Đido Lea 050
11 Malta Sophie Debattista Extra Cute 048
12 Holandija Kimberly Goed 044
13 Grčka Chloe Sofia Boleti Den peirazei 035
14 Portugalija Pedro Madeira Deixa-me sentir 022
15 Makedonija Zana Aliu Vljubena 014