Dečja Evrovizija 2007 | Roterdam | Make a Big Splash

Decja Evrovizija 2007Roterdam je bio peti po redu domaćin Dečje pesme Evrovizije. U gradu s najvećom lukom u Evropi okupio se do tada rekordan broj zemalja — 17.

Holandska televizija AVRO konačno je dobila pravo da organizuje jubilarno peto izdanje dečjeg Evrosonga. Ovog puta konkurenti su bili HRT (Hrvatska) i CyBC (Kipar). Organizator je imenovan 13. jula 2006. godine, a grad domaćin izabran je 13. septembra iste godine. Takmičenje je održano 8. decembra 2007. u Areni „Ahoj Roterdam“ (Ahoy Rotterdam), kapaciteta 10.000 mesta. Domaćini i voditelji programa bili su Sipke Jan Bausema (Sipke Jan Bousema) i Kim-Lijan van der Mej (Kim-Lian van der Meij).

Prvobitno je festival u Roterdamu trebalo da ugosti predstavnike iz 18 država, međutim Španija i Hrvatska su se povukle s takmičenja. Ipak, čak četiri zemlje debitovale su ove godine: bile su to Jermenija, Bugarska, Litvanija i Gruzija, koja je poslednja ’upala’ na listu učesnika umesto Bosne i Hercegovine koja je svoje prethodno najavljeno učešće povukla.

Novina ovogodišnjeg takmičenja bila je saradnja EBU i UNICEF-a. Tim povodom snimljena je pesma One world posvećena svoj deci sveta, a lajt-motiv celog takmičenja bila je voda. Prilikom otvaranja, 60 mladih plesača imalo je svoj performans uz pomenutu pesmu, a za vreme trajanja recijalnog programa svi takmičari su na sceni pevali One world. Logično, sav prihod od glasanja išao je UNICEF-u i namenjen je dobrotvornim svrhama.

Još jedna novina obeležila je takmičenje u Roterdamu. Naime, donja starosna granica za takmičare pomerena je sa 8 na 10 godina, pa su tako svi učesnici imali između 10 i 15 godina.

Ove godine je poslednji put korišćena silueta raspevane devojčice u zvaničnom logotipu takmičenja.

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je 1—7 poena, a onda 8, 10 i 12. O pobedniku je odlučivao televoting, tj. glas publike.

Drugi put u istoriji takmičenja Belorusija je odnela pobedu, čime je postala najuspešnija zemlja učesnica Dečje pesme Evrovizije do tada. Aleksej Žigalkovič pevao je pesmu S prijateljima. Srbija je u Roterdamu ostvarila svoj najbolji rezultat do tada. Nevena Božović pevala je pesmu Piši mi i osvojila visoko 3. mesto sa 120 poena.

Nevena je prethodno pobedila na domaćem izbou za Dečju pesmu Evrovizije koji se održao u Vršcu, u sporskoj hali „Milenijum“. Učestvovala su deca uzrasta od 12 do 14 godina, a u konkurenciji 10 pesama, stručni žiri i publika (50/50) odlučili su da numera Piši mi treba da predstavlja Srbiju u Roterdamu.

Voditelji manifestacije bili su glumac Miki Damjanović, zatim Ksenija i Blanka koje su bile sastavni deo grupe „Neustrašivi učitelji stranih jezika“ prethodne godine u Bukureštu, i Duška Vučinić. U revijalnom delu nacionalnog izbora nastupili su „Neustrašivi učitelji stranih jezika“.

Stručni žiri radio je u sastavu: Bebi Dol (kompozitor i vokalni solista), Slobodan Marković (kompozitor i aranžer), Dragana Jovanović (kompozitor), Vladimir Graić (kompozitor i muzički urednik) i Vladana Marković (muzički producent i vokalni solista).

Nevena je dobila maksimalnih 12 poena i od publike i od žirija.

Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Belorusija Alexey Zhigalkovich S druz’yami 137
02 Jermenija Arevik Erazanq 136
03 Srbija Nevena Božović Piši mi 120
04 Gruzija Mari Romelashvili Odelia ranuni 116
05 Makedonija Rosica Kulakova & Dimitar Stojmenovski Ding ding dong 111
06 Rusija Alexandra Golovchenko Otlichnitsa 105
07 Bugarska Bon-Bon Bonbolandiya 086
08 Švedska Frida Sandén Nu eller aldrig 083
09 Ukrajina Ilona Galytska Urok hlamuru 056
10 Rumunija 4Kids Sha-la-la 054
11 Holandija Lisa, Amy & Shelley Adem in, adem uit 039
12 Malta Cute Music 037
13 Litvanija Lina Joy Kai miestas snaudžia 033
14 Kipar Yiorgos Ioannides I mousiki dinei ftera 029
15 Belgija Trust Anders 019
16 Portugalija Jorge Leiria Só quero é cantar 015
17 Grčka Made in Greece Kapou mperdeftika 014