Dečja Evrovizija 2008 | Limasol | Fun in the Sun

Sunčano mediteransko ostrvo Kipar i grad Limasol ugostili su decu iz 15 zemalja. Tokom cele evrovizijske nedelje deca su imala prilike da usred zime uživaju u suncu i moru Mediterana. Doduše, na dan takmičenja besnela je oluja, ali to nije smetalo mladim umetnicima da dobro zagreju publiku u dvorani.

Kiparski nacionalni emiter CyBC dobio je pravo da organizuje šesti po redu dečji Evrosong. EBU je kiparskoj televiziji dao prednost nad švedskom TV4 i ukrajinskom NTU, koja će iduće godine steći to pravo. Takmičenje se održalo 22. novembra u atletskom centru „Spiros Kiprijanu“ (Spyros Kyprianou) kapaciteta 8.500 gledalaca. Voditelji i domaćini bili su Aleks Mihael (Alex Michael) i Sofija Paraskeva (Sophia Paraskeva).

Saradnja EBU i UNICEF-a nastavila se i ove godine. Tim povodom snimljena je pesma Hand in hand koja je izvedena za vreme revijalnog dela programa. Takođe, gosti večeri bili su Dima Bilan, aktuelni pobednik Evrosonga te godine iz Beograda i velika evrovizijska kiparska zvezda Evridiki.

Takmičenje u Limasolu obeležilo je nekoliko značajnih novina. Pre svega, izmenjen je sistem glasanja. Pored publike, o pobedniku je odlučivao i žiri, i to u odnosu 50/50. Druga bitna novina je ta da su stariji, afirmisani kompozitori i tekstopisci mogli biti uključeni i stvaranje pesme. Treća stvar odnosila se na broj učesnika na sceni koji je smanjen sa osam na šest izvođača, baš kao i na Pesmi Evrovizije za seniore.

Od ove godine, silueta raspevane devojčice, koja je važila za zvanični logo dečjeg Evrosonga, više se ne koristi kao zvanični logo takmičenja.

Ove godine nije bilo debitanata, ali su nažalost dve zemlje odustale od takmičenja. Portugalija se nakon dve godine učešća povukla zbog nezainteresovanosti, dok se Švedska prinudno povukla sa takmičenja jer je TV4 imala druge planove u emitovanju programa na dan održavanja takmičenja. Poljska je planirala da se vrati, međutim odustali su od te namere, dok Bosna i Hercegovina i Izrael ponovo nisu iskoristili priliku da debituju. Azerbejdžan je podneo svoju prijavu, međutim povukli su je veoma kasno, što je nateralo EBU da novčano kazni azerbejdžanski nacionalni emiter Idžtimai (İctimai) zbog zakasnelog odustajanja. Ukrajinska televizija NTU emitovala je šou dan kasnije, u nedelju 23. novembra, jer se 22. novembra obeležavao nacionalni praznik u Ukrajini „Golodomor“. To je bio razlog što televouting u ovoj zemlji nije bio organizovan, ali je ukrajinski žiri uredno objavio svoje glasove.

Takođe je i Vels planirao da se takmiči, ali je ta mogućnost odbačena, budući da Vels nije suverena država, već deo Ujedinjenog Kraljevstva, a jedino je BBC imao ekskluzivno pravo da predstavlja Ostrvo. Ipak, Vels će debitovati na ovom takmičenju deset godina kasnije — 2018.

Na svom drugom nastupu na dečjem Evrosongu Gruzija je odnela pobedu s pesmom na imaginarnom jeziku. Predstavlja ih je grupa „Bzikebi“ s numerom Bzz…

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je 1—7 poena, a onda 8, 10 i 12, a svim učesnicima je na početku glasanja dodeljeno po 12 poena, kao nagrada za trud, ali je suštinski to urađeno da bi se izbeglo da neka zemlja ostane bez poena, jer su takmičari deca, te da eventualno nepovoljan rezultat na njih ne bi delovao demorališuće.

Srbiju je predstavljala Maja Mazić s pesmom Uvek kad u nebo pogledam, ali nije ostvarila značajan rezultat — tek 12. mesto i 37 poena.

Radio-televizija Srbije je, nakon uspešno realizovane ’velike’ Evrovizije u Beogradu ranije u maju, na krilima entuzijazma organizovala i nacionalni izbor za Dečju pesmu Evrovizije. Selekciona komisija je, posle sprovedenog otvorenog konkursa, izabrala 12 pesama koju su izvodila deca između 10 i 15 godina starosti, a nacionalno finale, jednostavnog naziva „Dečja pesma Evrovizije 2008“, održano je u Beogradu, u studiju RTS-a 21. septembra.

Program su vodila dva voditeljska para: Duška Vučinić i glumac Miki Damjanović, a deca-voditelji su bili Jana Nenadović i Jovan Negić. U revijalnom delu programa nastupili su: Nevena Božović s pesmom Piši mi, s kojom je prethodne godine u Roterdamu osvojila 3. mesto, a društvo su joj pravili Jelena Tomašević, naša predstavnica na Evrosongu u Beogradu, tinejdžerska grupa „Neustrašivi učitelji stranih jezika“ koja je predstavljala Srbiju u Bukureštu 2006. godine, i dečji hor „Kolibri“.

O pobedničkoj pesmi odlučivao je petočlani stručni žiri i publika u jednakom odnosu (50/50). Članovi žirija su bili Aleksandar Aleksov, Aleksandra Milutinović, Ana Stanić, Nikoleta Dojčinović i Saša Milošević.

 Plasman Država Izvođač Pesma Bod
01 Gruzija Bzikebi Bzz.. 154
02 Ukrajina Victoria Petryk Matrosy 135
03 Litvanija Eglė Jurgaitytė Laiminga diena 103
04 Malta Daniel Testa Junior Swing 100
05 Makedonija Bobi Andonov Prati mi SMS 093
06 Belorusija Dasha, Alina & Karyna Sertse Belarusi 086
07 Rusija Mihail Puntov Spit angel 073
08 Jermenija Monica Im ergi hnchyune 059
09 Rumunija Mădălina & Andrada Salvaţi planeta! 058
10 Kipar Elena Mannouri & Charis Savva Gioupi gia! 046
11 Belgija Oliver Shut up 045
12 Srbija Maja Mazić Uvek kad u nebo pogledam 037
13 Holandija Marissa Grasdijk 1 dag 027
14 Grčka Niki Yiannouchu Kapoia nychta 019
15 Bugarska Krestiana Kresteva Edna mechta 015