Pesma Evrovizije 1957 | Frankfurt

  • 2. Pesma Evrovizije
  • Frankfurt na Majni, Nemačka
  • nedelja, 3. mart 1957
  • mesto dešavanja: Veliki studio Hesenskog emitera (Großer Sendesaal des Hessischen Rundfunks)
  • domaćin: Anaid Iplicjan (Anaïd Iplicjian)
  • broj učesnika: 10
  • debitanti: Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Austrija
  • pobednik: Holandija | Net als toen, Kori Broken (Corry Brokken)
Veliki studio Hesenskog emitera

Drugo po redu takmičenja za Pesmu Evrovizije održano je u gradu na reci. Frankfurt na Majni u Nemačkoj bio je domaćin drugog takmičenja za najbolju pesmu Evrope. Kao i prethodno, i ovo je uglavnom bilo radio-takmičenje, iako je primećen znatan porast onih Evropljana koji su posedovali TV prijemnik.

Neko vreme šuškalo se da je Nemačka bila druga na prethodnom takmičenju, pa joj se zato ukazala čast da organizuje novo takmičenje. Tada još nije bilo uvedeno pravilo da zemlja pobednik bude domaćin narednog takmičenja, a s obzirom na to da je sve više zemalja izražavalo želju da učestvuje na festivalu, pokazalo se kao nepraktičnim nepostojanje tog pravila.

Anaid Iplicjan, voditeljka

Od 1957. godine, pored sedam zemalja koje su učestvovale na prvoj Pesmi Evrovizije, pojavili su se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija i Danska. Tako je 1957. godine učestvovalo ukupno 10 zemalja.

Zanimljivosti koje su pratile ovo takmičenje jesu da je pesma Ujedinjenog Kraljevstva trajala svega 1.52 minuta, a da je italijanska pesma trajala neverovatnih 5.09 minuta, uprkos preporukama organizatora da trajanje kompozicija ne bude duže od tri minuta. Zbog protesta određenih zemalja i njihovog zahteva da italijanska pesma bude diskvalifikovana, pravilo da pesma ne sme da traje duže od tri minuta od tada se učvrstilo i ostalo je nepromenljivo — do dan danas.

Takođe, od ove godine se dozvolilo da zemlje mogu da pošalju kao svoje predstavnike i duete jer prethodne godine to nije važilo.

Gustav i Birte, predstavnici Danske

Druga zanimljivost koja je obeležila ovo takmičenje tiče se danskih predstavnika. Naime, duet Birte Vilke i Gustav Vinkler (Birthe Wilke & Gustav Winckler) ovekovečili su nastup najdužim poljupcem na Pesmi Evrovizije, iako su poljubac mogli da vide samo oni retki koji su posedovali televizor. Poljubac je trajao dugo samo zato što je član produkcije zaboravio da dâ znak da poljubac treba da se završi. Bez obzira na sve, taj čin im nije pomogao da pobede, a takmičenje su završili na 3. mestu.

Treća zanimljivost odnosi se pak na predstavnicu Nemačke Margot Hilšer. Ona je izvodila numeru Telefon, Telefon i za tu priliku imala je rekvizit na sceni — razume se telefon. Taj detalj ostao je upisan u istoriji kao prvi „štos” na evrovizijskoj bini.

Kori Broken, pobednica

Glasanje je prvi put sprovedeno telefonima, a poene je delilo 10 članova žirija iz svake zemlje učesnice. Oni su dodeljivali po jedan poen omiljenoj pesmi. Od novouvedenih pravila bilo je i to da se više nije dozvoljavalo članu žirija da glasa za svoju zemlju. Tako je Holandija došla do svoje prve pobede na Pesmi Evrovizije.

Bila je to Kori Broken (Corry Brokken) koja je pevala pesmu Net als toen (Kao i tada). Na kraju je sakupila 31 poen od 10 članova žirija. Inače, Kori je učestvovala i na prethodnom takmičenju u Luganu, ali je rezultat do dan danas ostao nepoznat. Bila je domaćin Pesme Evrovizije 1976. godine, a čitala je i poene za holandsku televiziju na takmičenju 1997. godine. Preminula je 2016. godine.

# Država Izvođač Pesma Bod
01 Holandija Corry Brokken Net als toen 031
02 Francuska Paule Desjardins La belle amour 017
03 Danska Birthe Wilke & Gustav Winckler Skibet skal sejle i nat 010
04 Luksemburg Danièle Dupré Tant de peine 008
04 Nemačka Margot Hielscher Telefon, Telefon 008
06 Italija Nunzio Gallo Corde della mia chitarra 007
07 UK Patricia Bredin All 006
08 Belgija Bobbejaan Schoepen Straatdeuntje 005
08 Švajcarska Lys Assia L’enfant que j’étais 005
10 Austrija Bob Martin Wohin, kleines Pony 003